Откъде да започна?

Трите стъпки, които първо да предприемете, когато мечтаното бебе се бави.

Автор: Ваня Стойчева

„Правим опити за бебе вече от година и не се получава. От къде да започна?“ Толкова често чувам този въпрос напоследък. Информацията, която ни залива е толкова много, че повечето двойки не знаят, откъде да започнат да търсят причината бременност да не настъпва, дори след месеци опити. Ето първите изследвания, които е добре да направите, когато бебето се бави:

 • спермограма

 • хормонални изследвания и фоликулометрия 

 • проверка за проходимост на маточните тръби

По надолу ще видите по-подробна информация за всяко от изследванията – какво представлява, как да се подготвите за изследването или по кое време от месечния цикъл на жената се провежда, както и защо е добре да започнете точно с тях.

1. Спермограма

Това е много непопулярен съвет, защото повечето мъже не могат да приемат вероятността, че причината може да е в тях. Но ако трябва да сме честни, това изследване е най-бързата и най-лесната от стъпките по пътя за диагностициране на безплодие. Другата причина, поради която е добре да направите това изследване е, че мъжкият стерилитет е основна причина за безплодие при около 30% от двойките, а при 40-50% е съпътстващ проблем.

Видове тестове:

 • Обикновена спермограма

 • Разширена спермограма – включва и допълнително изследване за способност за прикрепяне към обвивката на яйцеклетката, биологична преживяемост на сперматозоидите и изследване на морфологията на сперматозоидите, като е добре тук да е включен и тест на Крюгер, при който оценяването на аномални сперматозоиди е по-точно.

 • Имунологичен тест за антиспермоантитела при мъжа (и при жената) - води до намаляване на оплодителната способност на сперматозоидите

Как да се подготвим:

 • Най-важното условие, което е необходимо да се спази е въздържание от полови контакти 3-5 дни преди самото изследване. Като 5 и повече дни е много вероятно да дадат нереално влошени стойности в изследването.

 • Поне три седмици преди изследването да не са приемани антибиотици.

 • В дните на въздържание да не е приеман алкохол.

2. Изследване на полови хормони и хормони на щитовидната жлеза и

фоликулометрия

На тази стъпка всъщност съм обединила две изследвания – кръвно и ехографско, които задължително се правят едновременно, за да се получи пълната картина за цикъла на жената. Стъпките за провеждане на изследването са обвързани с дните от менструалния цикъл на жената.

 • 2-4 ден от цикъла, като за 1 ден приемаме първия ден на обилно, ярко червено течение, се прави ехографско изследване на яйчниците, което установява дали яйчниците са чисти от кисти и се проверява яйчниковия резерв на жената. Ако се установи наличие на киста, останалите стъпки за този цикъл се пропускат, тъй като при наличие на киста, овулация не се очаква да настъпи. В началото на следващия се проверява дали яйчниците са се изчистили и ако е така се продължава по изброените надолу стъпки. Какво да предприемете ако кистичното тяло все още се вижда, ще можете скоро да преочетете в следваща статия конкретно по темата. На тази стъпка, при нормална ехографска картина на яйчниците се пускат и първите кръвни изследвания, за да се проверят хормоните FSH, LH, Е2, Prolactin, както и TSH, T3, T4, TAT, MAT. Т3 и Т4, както и ТАТ и МАТ обикновено се пропускат при първоначалните изследвания, като се разчита, че евентуални аномалии при тях ще се хванат от стойностите на TSH хормона, но това не винаги е така.

Накратко за самите хормони:

 • FSH е фоликулостимулиращия хормон, отделя се от хипофизата и кара фоликулите да нарастват в първата фаза на цикъла;

 • LH е лутеинизиращия хормон, отделя се от хипофизата и има рязък пик точно преди овулация, той кара нарасналия фоликул да се спука и да освободи яйцеклетката, т.е. води до настъпването на овулация. Тестовете за овулация в аптеките, отчитат точно този пик;

 • Естрадиол (Е2) е представител на групата на естрогените (освен естрадиол, има още естриол, естрон и други). Изпълнява ключова роля в процесите на оформяне на женското тяло и сексуалното поведение при жените. По време на менструалния цикъл, естрадиолът, образуван от растящия фоликул, стимулира отделяне на голямо количество лутеинизиращ хормон. Вследствие на това се осъществява процесът на овулация. Нивата на естрадиол са най-високи по време на овулацията и най-ниски по време на менструацията. Той стимулира узряването и освобождаването на готовата яйцеклетка, както и задебеляването на маточната лигавица и нейната подготовка за имплантиране на бъдещата зигота (оплодената от сперматозоида яйцеклетка). Естрадиолът има значение и за нормалното протичане на бременността.

 • Prolactin е хормон, който стимулира лактацията след раждане. Това е и единствения период, в който нивата му трябва да са високи, в противен случай високите му нива ще доведат до аномалии в месечния цикъл и проблеми със зачеването. Той отново е синтезиран от хипофизата;

 • TSH е хормон, който регулира ендокринната функция на щитовидната жлеза. Синтезиран е от хипофизата и завишените му стойности показват проблем с щитовидната жлеза.  Хормоните на щитовидната жлеза са важни за нормалния растеж и развитие на тъканите на репродуктивната и нервната системи. За да се отхвърли със сигурност вероятноста за дисфункция е необходимо да се изследват и хормоните Т3 и Т4;

 • 9-10 ден от цикъла се прави отново ехографско изследване, за да се установи наличието на доминантен фоликул. Това е фоликул с размери около 20-22мм, който в последствие се очаква да се спука и да отдели яйцеклетка при пика на LH хормона, т.е. да настъпи овулация. 

 • 14-16 ден от цикъла се прави още едно ехографско изследване за проследяване за настъпила овулация. При това изследване трябва да се установи дали доминантния фоликул от предходната фаза вече не се вижда, спукал се е и се е превърнал в жълто тяло и дали има наличие на малко течност зад матката. В този интервал от цикъла се пуска и кръвно изследване на хормона прогестерон (Progesteron). Прогестеронът се синтезира от жълтото тяло и предотвратява излющването на лигавицата на матката. Високите нива на прогестерон, са допълнителен показател за настъпила овулация и показват, че лигавицата е подготвена да приеме и да изхрани оплодена яйцеклетка. 

 • 21 ден от цикъла се пуска още веднъж кръвен тест на прогестерон, за да се потвърди, че нивата му остават високи. Намалени нива на прогестерон в тази фаза от цикъла могат да попречат на задържането на оплодена яйцеклетка, която може да бъде изхвърлена с месечното кървене, без никакви признаци на бременност.

3. Изследване за проходимост на тръбите

Това изследване дава яснота дали маточните тръби са проходими и дали няма стеснения по тях. Оплождането на яйцеклетката в действителност се случва в маточната тръба, затова е изключително важно да се направи този тест. Евентуални запушвания и стеснения могат напълно да възпрепятстват достигането на спермата до яйцеклетката или да доведат до повишен риск от извънматочна бременност.

Възможните начини за провеждане на изследването са два.

 • Цветна снимка на тръбите с въвеждане на контрастно вещество. Преимуществото  на това изследване е, че се приема от Центъра за асистирана репродукция. Недостатъците на изследването са два.

 • При изследването има радиационно облъчване на малкия таз, тъй като самата снимка се прави с рентгенов апарат, а това е точно мястото, което искаме да предпазим от облъчване, когато планираме бременност дори в близките три месеца. Вече се знае, че поляризирането и развитието на яйцеклетката до реалното й освобождаване от фоликула по време на овулация отнема три месеца, същото важи и за развитието на сперматозоидите при мъжа.

 • Има по-висок риск от алергии към самото контрастно вещество, което се въвежда през влагалището към тръбите. Ако все пак ви се налага да направите това изследване е добре да направите предварителна консултация с алерголог, който да определи кое контрастно вещество е безопасно за вас.

 • Хидротубация или ехографско изследване за проходимост на маточните тръби. При това изследване през влагалището се въвежда стерилен физиологичен разтвор и движението му по тръбите се проследява с ехограф. Недостатък на този метод е, че не се приема от Центъра за асистирана репродукция и че картината не е толкова ясна. Алтернативата e разбит на пяна физиологичен разтвор, който осигурява изключително ясна картина, но за съжаление за момента се използва като метод само в едно лечебно заведение.  Преимуществата му са две:

 • При изследването няма облъчване на малкия таз, т.е. не е необходимо да се въздържате от опити за забременяване за определен период след самото изследване. Единственото изискване е менструалното кървене да е спряло и да не е настъпила овулацията.

 • Рискът от алергии е сведен до минимум, тъй като за изследването се използва физиологичен разтвор.

Това са първите три изследвания, с които е добре да започнете ако търсите физиологична причина защо бебето се бави – спермограма, фоликулометрия и хормонални тестове и изследване за проходимост на маточните тръби. Добре е да направите и някои допълнителни изследвания, като MTFR мутация, витамин Д и желязо, хранителни непоносимости, изследване за бактериална инфекция и за хламиди, независимо дали имате открити аномалии при някое от описаните по-горе изследвания. Резултатите от тези изследвания, могат да помогнат да се установи причината за някои проблеми засечени при горните изследвания. Повече за тях можете да прочетете тук.

Източници:

Essentials of Human Anatomy & Physiology, Elaine N. Marieb & Suzanne M. Keller

Инвитро България - Разширена спермограма

14 Male Infertility Statistics You Should Know About

Стерилитет при мъжа – диагностициране и видове изследвания (Десислава Дюлгерова-Николова – биолог, част от екипа на САГБ „Д-р Щерев“)

https://bg.friv4school.biz/?p=5450

Sonographic hydrotubation using agitated saline: a new technique for improving fallopian tube visualization.

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия