Защо са важни добавките преди и по време на опитите за забременяване?

Автор: Мария Георгиева

Фотокредит Jessica To'oto'o на Unsplash

На първо място, трябва да отчетем факта, че изследванията в тази посока вече показват ползата от добавките. В много от тях жените взимащи добавки по време на опитите за бременност, споделят, че са забременяли по-бързо и са имали здрава бременност. Ето един пример от 2004г., когато Journal of Reproductive Medicine инициира изследване в Университета Станфорд, в което се вижда ясно корелацията между добавките и забременяването. Така нареченото double blind изследване, в което нито участниците, нито изследователите знаят коя група приема добавки и коя само пласебо, ангажира 30 жени на възраст от 25 до 46 год., които са имали проблеми със забременяването. След 5 месеца, 5 от 15-те жени приемащи добавки са забременяли, докато в групата приемаща пласебо, не са съобщени такива случаи.

На второ място, съвременният начин на живот и прием на храна не доставят на тялото нужните количества витамини и микроелементи. Храним се изключително неравномерно през деня, с много преработена храна, която съдържа консерванти, ГМО и други вредни субстанции. Суровата храна почти липсва в забързаното ежедневие, а храносмилателните проблеми, които проявяват вече много хора, говорят за ниска усвояемост на ценните вещества от храната.

Важно е да отбележим, че добавките не са заместител на разнообразното и здравословно хранене, но със сигурност подпомагат общото здравословно състояние, а едно по-здраво АЗ, може да направи, със сигурност, едно друго твое АЗ по-здраво.

 

Всеизвестен факт е, че яйцеклетката зрее и се подготвя за фертилизация 3 месеца преди да се появи, благодарение на овулацията. Приемът на добавки е редно да започне поне в този срок или дори по-рано. Приемът на добавки е важен и за двамата партньори, а не само за жената. Все пак сте двама в бебеправенето. 

Ползите от приемът на добавки е в няколко направления:

 • Подкрепят имунната система.

 • Подпомагат детоксикацията.

 • Намаляват възпалението и автоимунните процеси.

 • Дават енергия на тялото и се бори със стреса.

Качеството на добавките е от изключително значение. Освен произходът на съставките и реномето на фирмата производител, са важни и слепващите агенти в таблетката. Много от тях могат да бъдат вредни за тялото, което обезсмисля въобще приемът на конкретната добавка. В някои от тях има ГМО или съставки от животински произход, затова напоследък фирмите производители акцентират освен върху органичните съставки, но и върху веган капсулите. Сред най-вредните и дори токсични елементи са: ГМО съставки, хидрогенирани мазнини, изкуствени оцветители, магнезиев стеарат, титаниев диоксид, тежки метали като арсен, флуорид, кофеинова пудра, въглеродни катрани, силиконов диоксид, метилцелулоза.

И накрая, преди да предприемете крачки в посока избор на добавка, е добре освен да изчетете етикетите и да направите собствено проучване, да се консултирате с лекар, особено ако имате хронично заболяване или здравословни оплаквания.

В най-общ план приемът на добавки се дели на такива в подкрепа на общото състояне на организма при хора, които нямат репродуктивни проблеми и специален протокол при хора, които имат подобни проблеми и/или имат хронично заболяване, като например ендометриоза, поликистозни яйчници и др.

Основната цел при всички протоколи е да се постигне оптимална усвояемост на хранителни вещества, затова про- и пребиотиците са важна част от този режим. Пробиотичната подкрепа е важна не само за храносмилателния тракт, но и за вагиналната среда, която трябва да е чиста от бактерии и вируси и да е гостоприемна за сперматозоидите. Освен, че балансират микробиома и вагиналната флора, те спомагат за образуването на фертилен цервикален мукус, особено важен по време на овулация.

Омега 3-6-9 – есенциални мастни киселини – регулират хормоните, намаляват възпаленията, балансират кръвообръщението в областта на матката, увеличават цервикалния секрет по време на овулация, подобряват качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Отделно от това са много важни за развитието на мозъка на бебето. Когато избирате омега продукт, обърнете внимание дали произходът е чист, да не съдържа живак и други тежки метали, както и желатин от животински произход. Обикновено най-добрите омега продукти са в течна форма. Дневният прием трябва да е между 700 и 1000 млгр., а комбинацията на омега с DHA е още по-добър вариант.

Добрите фертилити витамини пък съдържат оптимални количества от съставки, нужни на организма за подготвяне за забременяване. Изберете такива, които имат балансирано съдържание на най-важните минерали и микроелементи, като вит.С, Е, А, желязо, цинк, селен, витамини от групата Б, най-вече Б12 в комбинация с фолева киселина, мед, хром, вит.Д, биотин, бетакаротен, инозитол, магнезий и калций.

Добре е да се тествате предварително за нивата на вит.Д, В12 и желязо, тъй като тези три елемента са от особено значение по време на бременност. Дефицитът на витамин Д се свързва с хормонален дисбаланс, а липсата му в организма няма почти никаква проява. Много често дефицитът на вит.Д води до неизяснен стерилитет и при мъжете и при жените, както и се се свързва с аборти. Нормалните нива на вит.Д са между 50 и 70 ng/mol. Ако се окажете в сериозен дефицит, трябва да започнете ежедневен прием от 5000 IU, в продължение на месеци, тъй като стойностите на вит.Д се покачват бавно. Излагането на слънце поне за 30 мин. на ден е също от особено значение. В момента, в който нармализирате вит.Д, можете да пиете поддържаща доза всеки ден от 1000-2000 IU и да го следите през 3-4 месеца.

Същото важи и за вит.В12, чиято липса също се свързва с ранни аборти.


За да си набавите В12 от храната, трябва да консумирате месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти или храни, обогатени с В12, а ако ли не, да взимате добавки. При В12 също е въможно да е налице генетично неусвояване, но тази тема е изключително дълга и обстоятелствена и ще я засегнем в допълнителна тема.

Желязото осигурява нормалното функциониране на главния мозък и влияе на състоянието на имунната система. Добър източник на желязо е месото – близо 23% от него се усвояват от организма. Други източници на желязо са овесът (4.2 мг/100 гр.), гъбите (3.9 мг/100 гр.), прасковата и нарът (от 3 до 4 мг/100 гр.). Малки количества желязо се съдържат в ябълките, млякото и зърнените храни.

Трябва да се има предвид, че количеството калций и фосфор, съдържащо се в млякото и сиренето, може да възпрепятства усвояването на желязо. Поради същата причина препаратите, съдържащи желязо не трябва да се приемат в комбинация с таблетки калций. Храната, богата на желязо трябва да се комбинира с храна с високо съдържание на витамин C. Чаша пресен портокалов сок удвоява всмукването на минерала. Растителната храна с високо съдържание на желязо в трудноусвоима форма може да се консумира в комбинация с малко количество риба или крехко месо.

Често жените губят желязо по време на менструация с обилни кръвотечения, затова ако имате такова състояние е добре да проследявате нивата на серумно желязо и хемоглобин често. Липсата на желязо в репродуктивен план се свърза с аборти, преждевременни раждания, стерилитет, постродилна депресия и др.

Фолиевата киселина е също от особено значение и е добре да започне да се приема поне 3 месеца преди зачеването в доза 400 мкгр. на ден. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Най-добрият ѝ източник са суровите зеленолистни зеленчуци – маруляспанакграхмагданозброколи. Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълбмозъка. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия. Дефицитът на фолиева киселина се свързва и с преждевременни раждания, преклампсия, аборти. Ако имате съмнения, че не усвоявате фолиева киселина (обикновено се проверява с кръвно изследване) или имате генетично изследване, което показва мутация на гена MTHFR, свързан с неусвояването на фолиева киселина, е добре да приемате таблетки метилфолат. Някои жени имат такъв проблем и дори не подозират за това, докато не направят конкретно изследване. Счита се, че 40% от населението има тази генна мутация, но чрез директен прием на метилфолат се избягва този проблем.

 

Хайди Брукмайър - един от най-следваните американски фертилити терапевти подготвя няколко протокола за прием на добавки спрямо най-разпознаваемите състояния по време на опитите за забременяване, които ще ви представим в следващи статии.

Тези протоколи включват:

 1. Стандартен протокол за прием на добавки преди забременяване

 2. Протокол за подкрепа на мъжкия фертилитет

 3. Противовъзпалителен протокол – особено подходящ за жени с ендометриоза

 4. Протокол за подобряване качеството на яйцеклетките

 5. Протокол  при поликистозни яйчници

 6. Протокол при фиброидни състояния, като миоми и полипи

 7. Протокол при нередовна менструация

 8. MTHFR протокол

Източници:

https://heidibrockmyre.com 

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия