Какво показва менструалния ти цикъл за твоите хормони

Автор: Мария Георгиева

Photo by: Jurica Koletic Unsplash

Дълги години бяхме поучавани от родители, баби и дори лекари, че болезнения цикъл е нещо нормално, че е тежко да си жена, че симптоми като главоболие, напрежение в гърдите и раздразнителност са напълно нормални преди цикъл. Да, ама не! Вече знам за себе си какво е нормална менструация и кога нещо не е наред. Считам, че всяка жена трябва да познава добре тялото си и да отчита сигналите, които й подава то с всяко месечно неразположение. Ако се замислим, ние сме благословени – имаме прекрасен “инструмент” месечният си цикъл, чрез който научаваме толкова много неща и можем да си помогнем преди да е станало твърде късно.

Симптомите, показани в менструалния цикъл (по-нататък в статията ще го наричаме МЦ) могат да ни кажат много относно хормоналния ни баланс. Дните през които кървим са източник на информация за здравето ни и един показател за това е менструалната кръв.

При здрав МЦ, естрогенът е този, който оформя лигавицата на матката през първата половина на цикъла, водейки до овулация и след това прогестеронът е този, който поддържа лигавицата в матката до идването на цикъла.

При всяка жена МЦ протича различно, с различни симптоматики, но като цяло има няколко важни точки, които са общовалидни и според които се смята, че една жена има здрав, нормален цикъл:

 1. МЦ идва през 28-35 дни, като за първи ден се счита денят, в който има нормално кръвотечение, а не зацапване.

 2. МЦ би следвало да идва леко, без ясно изразена симптоматика, не би следвало да има силни болки, ПМС, топли вълни, рязка промяна в настроенията или много силно напрежение в гърдите.

 3. Здравият МЦ е между 4 и 6 дни, като започва с 1-2 по-силни дни, с по-засилено кръвотечение (до 6-8 тампона нормален размер и 3-4 превръзки дневно) и след това да намалява постепенно (до 3 тампона нормален размер и 1-2 превръзки дневно).

 4. Кървенето не би трябвало да е прекалено, т.е. да можете да изкарате поне 4 часа със супер размер тампон или нормална превръзка, както и кървенето да не е просто зацапване и да ползвате само ежедневни преврзъки, когато сте в цикъл. Нормално е първият ден например да е по-слаб и след това кръвоточението да се засили, като към края на МЦ течението би следвало да е намаляло.

 5. Цветът на кръвта по време на МЦ трябва да е ярко червена (често жените я оприличават на цвета на нар или камъка гранат), не трябва да е розова, светло червена, оранжева или кафява.

 6. Съсиреци с размера на малка стотинка са нормални, по-големи от това са сигнал за нещо нередно.

 7. Консистенцията на кръвта е по-плътна от водата, но по-гладка като текстура. 

Важно е да знаете, че каквато и патология да се появи е редно да се наблюдава в три поредни месеца, за да се счете за проблемна. Често се случва жената да има по-различни МЦ от време на време, повлияни от различни фактори, като например настинка, грип, пътуване или др. Важно е да се проследи как се променя МЦ в по-дългосрочен план и евентуално да се изследват причините за това. 

Тъмно червен цикъл и силно кръвотечение

Цикъл с тъмночервена към черна кръв, с плътна текстура и съсиреци е знак за твърде много естроген в тялото. Кръвотечението е силно, може да се наложи да сменяте превръзка/тампон на всеки 3-4 часа или дори по-често.

Жени с естрогенов излишък също може да имат напрежение в гърдите, дори болезненост, емоционален пред-менструален период, миома, ендометриоза. Нещата, които се свързват с естрогенов излишък са прием на преработени храни, соя, свръхтегло, прекалена консумация на алкохол, стресиран черен дроб, употреба на козметика и битова химия с наличие на фталати, BPA. Напоследък се счита, че в месото има също много естрогени, заради начините на хранене на животните. В пластмасовите кутии, найлоновите торбички и др. от този тип има много ксеноестрогени, които влизат в тялото по един или друг начин и се натрупват.

Как да си върнем обратно яркото червено в цикъла?

Основната стъпка тук е да обърнете внимание на черния си дроб. Ако той се затруднява да се детоксикира от само себе си, той натрупва тези излишни естрогени и тялото ви започва да дава сигнали за това. Можете да подкрепите черния дроб като намалите или най-добре изключите алкохола, кофеина, нестероидните противовъзпалителни лекарства, редовно правите детоксикация (пролет и есен най-добре, с прием на повече зелени сокове, лимони, глухарче и др.) и увеличите приема на зеленолистни растения и горчиви такива на дневна база (напр.рукола, спанак, лапад, листа от цвекло, манголд). Също ограничете соевите харни и тофуто. Добавки като NAC (N-acetyl cysteine) и билки като глухарче, бял трън и магарешки бодил имат свойството да извеждат от тялото шлаки и се ползват по време на детокс режими.

Светло розов цикъл и леко кръвотечение

Точно обратното, цикъл с леко кръвотечение, който е розов на цвят и воднист се свързва с дефицит на естроген. Може да имате и един или два дни с нормален цикъл, последвани от дни с розово на цвят кръвотечение, при което можете да издържите повече от 6 часа без да сменяте тампон или превръзка.

Жени с дефицитен естроген могат да изпитват сухота във влагалището, да имат периоди със суха кожа, болки в ставите, ниско либидо. МЦ могат да станат напълно нерегулярни и спорадични. Слаби жени и жени с поднормено тегло имат риск да развият в по-голяма степен естрогенов дефицит. Друг негативен потенциал за това крият диетите с нисък прием на мазнини, нерегулярното хранене, прекаляване със спорта, стрес и противозачатъчните хапчета.

Как да си върнем обратно яркото червено в цикъла?

Уверете се, че приемате достатъчно количество мазнини, но здравословни такива, като кокосово масло, зехтин, авокадо, тлъста риба богата на Омега 3 – скумрия, сьомга, също и ядки, семена като ленено семе, чия и конопено семе. Приемът на протеин е полезен – растителен е най-добре, освен ако не сте сигурни, че животинския е чист от хормони, антибиотици (органично и био месо, яйца, млечни продукти). Ако спортувате много, намалете движението и пробвайте друг тип спортове, които не натоварват толкова много тялото, като йога, пилатес, плуване и вижте как се чувствате.

Кафяв цикъл със зацапване

Ръждивокафявото зацапване преди и след цикъл е белег за прогестеронов дефицит. Интересното е че този симптом може да се наблюдава в комбинация с естрогенов дефицит и/или излишък също. Едното не изключва другото, но може да се появи и самостоятелно. Жените обикновено имат по-обилна менструация, тревожност особено във втората половина на МЦ, ПМС, цикличност на чувствителни гърди, както и проблеми със задържане на бременности, аборти.

Основният виновник за ниския прогестерон е стресът и високите кортизолови нива. Бавно функционираща щитовидна жлеза (хипофункция) също може да допринесе за нисък прогестерон. Противозачатъчните хапчета и нередовната овулация водят до ниски нива на прогестерон също.

Как да си върнем обратно яркото червено в цикъла?

Първото нещо тук е да наблюдавате как реагирате на стрес и да управлявате по-добре стресовите ситуации в живота си. Ако сте тревожен, депресивен тип пробвайте да практикувате йога, медитация, разходки, дишане, леки движения и спортове, успокойте ежедневието и дайте пространство на повече приятно и спокойно време за себе си. Уверете се, че приемате достатъчно количество листни зеленчуци, които съдържат всички витамини в подкрепа на прогестерона, опитайте да включвате зелени храни на всяко ядене. Друг начин за регулиране на прогестероновите нива е вит.Б6 приеман в дози от 50 до 100 млгр. на ден, но би следвало да е в комбинация с други витамини от групата Б, за да не се получи дисбаланс. Билката Витекс (Chaste berry tree) е известна като хормоно-регулираща, но при нея има известни правила за прием, както и странични ефекти, затова е добре да се консултирате с лекар преди да започнете прием.

 

Някои автори категоризират проблемите в цикъла по малко по-различен начин, затова ви даваме и тази гледна точка. Комбинацията на един или повече симптоми е ясен знак за конкретен дефицит в тялото или дисбаланс:

 1. Симптоми, че имате нарушено кръвообръщение и сте изложени на високи дози стрес:

  • Наличие на съсреци

  • Тъмночервена до черна кръв

  • Наличие на фиброма, полипи и ендометриоза

  • Средни до силни менструални болки

  • Прекалено силно кръвотечение

  • Зацапване в един или повече дни преди старта на МЦ

  • Цикълът ви трае често повече от 32 дни

 2. Симптоми за хормонален дисбаланс и стрес:

  • Раздразнителност, свръхчувствителност и ПМС

  • Чувствителни гърди преди МЦ

  • Главоболие или мигрена, придружени с ПМС

  • Подуване и задържане на течности преди МЦ и по време на овулация

  • Констипация (запек) преди МЦ

  • Повишена жажда, топли вълни и нощни изпотявания преди МЦ

  • Липса на цервикална слуз по време на овулация

  • Цикълът ви трае често 26 дни или по-малко

  • Цикълът ви трае често повече от 32 дни

  • Зацапване в един или повече дни преди цикъл

 3. Симптоми на дефицит на ценни хранителни вещества, неправилен режим на хранене и изтощена репродуктивна система:

  • МЦ с розово и воднисто течение

  • Къси менструални цикли – 2-3 дни и по-малко

  • Прекомерно кървене по време на МЦ

  • Изтичане на секрет преди и след МЦ

  • Зацапване в един или повече дни преди цикъл

  • Менструалното течение като констистенция е подобно на мукус

  • Поява на диария или по-разстроени изпражнения по време на МЦ

  • Болка в долната част на гърба по време на МЦ и овулация

  • Цикълът ви трае често повече от 32 дни

  • Повишена жажда, топли вълни и нощни изпотявания преди МЦ

 

С времето се научих да бъда търпелива и да се грижа за себе си. Подканвам ви да направите същото и вие. Ако започнете да бъдете поне малко по-наблюдателни и да предприемате дори малки стъпки в посока по-здрав менструален цикъл, ще се радвате на цялостно добро и репродуктивно здраве.

 

Източници:

http://cycledork.com/2016/09/02/know-your-flow-what-your-period-says-about-your-hormones/

http://www.mindbodygreen.com/0-26630/what-does-a-normal-period-look-like-the-ultimate-guide-to-your-cycle.html

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия