Мъжки фактор

Хранене и начин на живот

Автор: Ваня Стойчева

Фотокредит: Derek Sears from Unsplash

В предишната статия за мъжката плодовитост си поговорихме повече за медицинската страна на проблемa. Това е естественото продължение на темата, защото много мъже, които вече имат поставена диагноза се питат „Как да си помогна?“

Ето още веднъж накратко какво, в начина ви на живот, би могло да повлияе негативно върху качеството на спермата.

Производството на сперма се влияе от фактори като:

 • радиация, и други токсини в околната среда,

 • не слязъл в скротума тестис,

 • атрофия на тестисите, причинена от травма или инфекция,

 • прием на лекарства,

 • продължителна висока температура,

 • проблеми на ендокринната система по оста хипоталамус – хипофиза – полови жлези.

Ниският брой сперматозоиди може да бъде допълнително намален или изцяло причинен от фактори като:

 • силно стегнато бельо,

 • горещи бани, които повишават температурата в тестисите,

 • уро-генитални инфекции,

 • лош начин на хранене и

 • прием на лекарства (лекарства за високо кръвно и противовъзпалителни лекарства могат драстично да намалят броя сперматозоиди). Дори антихистамините могат повлияят отрицателно на броя сперматозоиди, тъй като влошават качеството на семенната течност.

Стресът, липсата на сън и прекалената употреба на алкохол и никотин също влошават качеството на спермата.

А повече подробности за методите за диагностициране на мъжки стерилитет можете да прочетете в първата част на статията ето тук.

Хранене и начин на живот

За да подхранят спермата, семенните мехурчета произвеждат субстанции включващи:

 • фруктоза (която подхранва спермата),

 • фибриноген (който държи или коагулира течността заедно) и

 • простагландини (които подпомагат спермата да премине през шийката на матката).

Простатата добавя алкална течност към еякулата. Семенната течност  при здрави мъже с добра оплодителна способност съдържа и голямо количество антиоксидантни фактори. От друга страна при мъже с нарушена оплодителна способност, семенната течност може да не съдържа тези защитни елементи или циркулиращите свободни радикали може да са в толкова голямо количество, че семенната течност да не е способна да елиминира увредените клетки. Ето защо мъже с влошен брой сперматозоиди трябва да включат в диетата си източници на антиоксиданти като пшеничена и овесена трева, кълнове и тъмнозелени зеленчуци, както и добавка от витамин С.

Хранене

Сексуалната функция се поддържа от добра диета и прием на качествени хранителни вещества. Здравословната диета трябва да осигурява адекватен прием на протеини, незаменими мастни киселини, както и известно количество холестерол (от яйца и млечни продукти например) или фитостероли (като тези в зехтина). Тези храни осигуряват някои от прекурсорите на определени полови хормони.

Много от храните, за които традиционно се вярва, че подобряват сексуалната функция идват от морето. Рибата и мидите са храни богати на цинк, който е антиоксидант, подпомага производството на тестостерон, както и функцията на простатата. Друг добър източник на цинк са тиквените семки. Също от морето идват и много богати на минерали водорасли, които подпомагат сексуалната функция. Целината, особено коренът, се счита за лек афродизиак. От друга страна млечни продукти, като сирена и сладолед имат по скоро успокояващ ефект върху сексуалната енергия.

За да поддържате сърдечно-съдовата и репродуктивните си системи здрави, избягвайте наситените мазнини, хидрогенираните масла, палмовото и особено памучното олио, което съдържа химикал, възпрепятстващ производството на сперма. Включете към диетата си полиненаситени растителни мазнини и незаменими мастни киселини като рибено масло, масло от ленено семе, масло от тиквени семки, тъй като те допринасят за здравето на спермата и семенната течност.

Плазмената мембрана на човешката сперма съдържа високи нива на полиненаситени мастни киселини, което я прави изключително податлива на увреждане от свободните радикали. Това може да доведе до влошена подвижност и морфология. Добавянето на полиненасителни мастни киселини към диетата, като тези в сусама, бадемите, ленените семена, орехите, пекан ядките, кедровите ядки, тиквените и слънчогледовите семки, лешниците, маслините, авокадото, соевите зърна и киноата, както и на омега-3 мастни киселини, в рибеното масло могат да подобрят интегритета на спермата.

 

Много фактори от околната среда и начина ни на живот могат да навредят на производството на качествена сперма. Например естрогенът е важен  за образуването на спермата, но консумацията на прекалено голямо количество синтетичен естроген с храната може да е вредно. За съжаление по-голямата част от червеното месо на пазара, както и млечните продукти, пилешкото и яйцата съдържат значителни количества синтетични естрогени. Някои източници показват наличието на синтетични естрогени дори в питейната вода. Ето защо консумацията единствено на месо, яйца и млечни произведени без добавка от хормони и антибиотици към храната на животните, както и употребата на филтрирана вода е силно препоръчително, особено, при вече диагностициран проблем с репродукцията.

 

Много токсини от околната среда като пестициди и други химикали, които се откриват в неорганичното земеделие също могат да навредят на спермогенезата. По тази причина е добре да се консумират органично отгледани плодове и зеленчуци, когато е възможно. Добра алтернатива е накисването на плодовете и зеленчуците преди консумация в разтвор на магнезиеви соли във вода за около час.

 

За подобряване на мъжката оплодителна способност могат да се използват голямо разнообразие от естествени добавки. Например, соевите продукти съдържат изофлавони или фитоестрогени със слаб естрогенен ефект, който всъщност намалява производството на излишен естроген в тялото. Не се препоръчва обаче прием на високи дози соев концентрат, защото прекаленото количество естроген, независимо от източника, може да влоши репродуктивните способности и при двата пола. Соята, останалите бобови, ядките и семената съдържат фитостероли, които подпомагат производството на тестостерон.

Няколко жлези с вътрешна секреция подпомагат нормалната сексуална функция. Щитовидната жлеза, отговорна за жизнената енергия на организма и добрият метаболизъм, се нуждае от йод, както и от В витамините, особено от тиамин (В1) и пантотенова киселина (В5). Андрогенните хормони секретирани от надбъбречните жлези също поддържат функцията на тестисите и сексуалното развитие при мъжете. Пантотеновата киселина (В5) подпомага надбъбречните жлези и хипофизата и по този начин подобрява производството на тестостерон.

При почти половината от диагностицираните случаи на намален брой сперматозоиди се открива и съпътстващо оксидативно увреждане. Семенната течност, както вече споменахме съдържа високи дози антиоксиданти, но когато производството на качествена сперма е увредено заради токсини от околната среда, стрес или фармацевтични продукти, в семенната течност се откриват високи дози оксиданти. За да се прекъсне този процес и да се предотврати допълнителна увреждане от свободните радикали на развиващата се сперма е добре да се следва програмата от добавки подобна на описаната по-долу:

 • вит С: 2000 мг на ден (разпределени в няколко приема, тъй като витамин С се усвоява бързо от организма)

 • вит Е: 800 IU на ден

 • бета-каротен: 100 000 UI на ден

 • селен: 200 мкг на ден

Други важни добавки са:

 • цинк: 60 мг на ден (необходим е за производството на сперма и метаболизма на тестостерона)

 • вит В12: 1000 мг на ден (участва в репликацията на клетките)

 • Л-аргинин: 2 до 4 гр на ден (помага да се засили репликацията на клетките, защитава спермата от оксидативно увреждане и същевременно подобрява подвижността на сперматозоидите)

 • Л-карнитин: 1000 до 1200 мг на ден (подобрява подвижността на спермата)

Начин на живот

Тъй като повишената температура на тестисите понижава нивата на тестостерон и влошава производството на сперма е добре да се избягва стегнато бельо, особено в горещите месеци и да се избягва взимането на гореща вана или душ.

Както споменахме по-горе спермата се влияе от много фактори на околната среда, включително и от радиация и други видове облъчване, включително това от мобилните телефони. По тази причина е добре да не държите мобилните си телефони постоянно в джоба.  

Движението подпомага справянето със стреса и по този начин улеснява изчистването на освободения в тялото кортизол, който блокира производството на адекватни количества тестостерон, както и рецепторите на тестостерон в тялото. Недостатъчното количество сън също води до повишаване на нивата на кортизол в тялото и повлиява хормоналния ни баланс. За повече подробности за това как стреса повлиява репродуктивната ни функция може да прочетете тук. Очаквайте скоро и малко повече по темата как да се справяме успешно с негативните последици от стреса в живота ни.

Важно е да се отбележи, че за производството на сперматозоид, от деленето, до узряването му са необходими 3 месеца и събития в живота ни като боледуване с прием на лекарства и висока температура, силно стресови ситуации, прием на алкохол в големи количества и други могат да се отразят на моментното състояние на спермата.

Репродуктивната ни система е част от тези системи, които природата не отчита като жизнено важни и много често, когато сме много натоварени, ресурсите от тези системи се пренасочват към други части на тялото, отговорни за моментното ни оцеляване. Затова е от голямо значение, как се грижим за себе си като цяло. Даваме ли на тялото си добра храна, достатъчно движение и възможност да се освободи от натрупания стрес, както и достатъчно почивка за възстановяване на изразходваните ресурси. Тези въпроси стоят в основата на голяма част от репродуктивните проблеми, които изпитваме в днешно време.

Източници:

1) The Infertility Cure, Randine Lewis, Ph.D.

2) Staying Healthy With Nutrition, Elson MHaas, MD, BuckLevin, PhD, RD

3) Essentials of Human Anatomy & Physiology, Elaine N. Marieb, Suzanne M. Keller

4) The Cortisol Connection, Shawn Talbott, Ph.D., FACSM

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия