Мъжки фактор

За да се появи бебе, трябват двама...

Автор: Ваня Стойчева

Фотокредит: Andreas Wohlfahrt from Pexels

Когато двойката прави опити за забременяване, от известен период от време, но бебето така и не идва, обикновено жената е тази, която първа инициира консултация с гинеколог или репродуктивен специалист и най-често тя е първата, която преминава през множество изследвания, за да търси причината, защо така желаната бременност не настъпва. Наистина е често срещано някъде в репродуктивната система на жената да има проблем, тъй като от нея се очаква не само да зачене, но и да износи и роди жизнено и здраво бебе и по тази причина природата ни е надарила с изключително сложна система, която осигурява успешния завършек на този процес.

И все пак, както бях споменала и в статията От къде да започна?, когато двойката търси причината за ненастъпваща бремeнност, най-добре е да се започне с проверка на мъжкия фактор, като се пусне спермoграма.

„ Ако трябва да сме честни, това изследване е най-бързата и най-лесната стъпка по пътя за диагностициране на безплодие. Другата причина, поради която е добре да направите това изследване е, че мъжкият стерилитет е основна причина за безплодие при около 30% от двойките, а при 40-50% е съпътстващ проблем.“

При мъжете безплодие се дефинира като неспособност да се оплоди яйцеклетката, а стерилитет – като липса на производство на сперма. Мъжката плодовитост зависи от три  неща:

1) адекватно производство на сперматозоиди от тестисите

2) безпрепятствено преминаване на спермата през семенните пътища

3) качествено доставяне на спермата до яйцеклетката

Диагностицирането на безплодие при мъжа започва обикновено с въпроси за медицинската история на пациента, за да се провери дали има факти в миналото, които биха допринесли за проблема – като прекарана заушка, проблем при спускането на тестисите в детска възраст или някакви полово предавани инфекции.

След това се провежда преглед, при който лекарят проверява за вероятни структурни и/или вродени аномалии, които могат да причинят запушване на семенните пътища. Проверява се размера и формата на тестисите. От особено значение е проверката за наличие на варикоцеле – варикозна вена в кръвоносните съдове обслужващи тестисите, която понякога причинява подуване на скротума. Има случаи, когато варикозната вена запушва канала от скротума към еякулационния канал, но по-често неестествения обратен поток на кръв към скротума причинява повишаване на температурата на тъканите, което обърква нивата на тестостерон и производството на сперма.

След проверка на половите органи се преминава към оценка на вторичните полови белези, като размер на гърдите, количество и местоположение на окосмяването по тялото, тъй като те могат да подскажат за скрити проблеми в ендокринната система. Тази оценка се потвърждава допълнително от други тестове, включително спермограма, кръвно изследване на нивата на хормоните и ехографско или рентгенографско изследване за проверка дали има препятствия, които да пречат на спермата да бъде изхвърлена. Едно такова състояние е ретроградна (обратна) еякулация, което се причинява от отслабване на мускулите около пикочния мехур и уретрата. Когато тези мускули са твърде слаби, за да затворят сфинктера на пикочния мехур, еякулата може да изтече към пикочния мехур вместо към еякулационния канал.

Анализът на семенната течност се извършва чрез спермограма в лаборатория и се проследяват следните фактори:

1) намален брой на сперматозоидите (по-малко от 20 милиона на милилитър, като обемът на еякулата трябва да бъде между 1 и 5 мл)

2) недобра подвижност на сперматозоидите (над 50% трябва да са подвижни и да извършват целенасочено движение напред)

3) лоша морфология на сперматозоидите (по-малко от 30% с нормална форма)

 

Допълнително изследване, което може да се проведе е анализ на оплодителната способност на сперматозоидите или така наречения SDI(sperm DNA integrity) тест. Този тест проверява за наличието на хромозомни разкъсвания или фрагментации, като високият процент на такива фрагментации, намалява вероятноста за настъпване на спонтанна бременност и от друга страна за жизнеспособен плод. Ако процентът е висок е добре да се потърси причината за този резултат и да се предприемат мерки.

 

Средностатистически в 1 до 5мл еякулат се съдържат почти 200 милиона сперматозоиди, но само няколко дузини всъщност достигат до яйцеклетката и имат шанс да я оплодят. Броят сперматозоиди трябва да е висок, за да имат шанс някаква част от тях да достигнат до яйцеклетката, движеща се по фалопиевата тръба. Трябва да се отбележи също, че броят сперматозоиди в даден обем еякулат е намалял с 50% през последните 35 години. Това идва да покаже, че сперматозоидите са също толкова податливи на влиянията на околната среда, колкото и яйцеклетката.

Производството на сперма се влияе от фактори като:

 • радиация и други токсини в околната среда

 • неслязъл в скротума тестис

 • атрофия на тестисите причинена от травма или инфекция

 • прием на лекарства

 • продължителна висока температура, вследствие на треска или друго заболяване

 • проблеми на ендокринната система по оста хипоталамус – хипофиза – полови жлези

Ниският брой сперматозоиди може да бъде допълнително намален или изцяло причинен от фактори като:

 • силно стегнато бельо или

 • горещи бани, които повишават температурата в тестисите

 • уро-генитални инфекции

 • лош начин на хранене 

 • прием на лекарства (лекарства за високо кръвно и противовъзпалителни лекарства могат драстично да намалят броя сперматозоиди). Дори антихистамините могат повлияят отрицателно на броя сперматозоиди, тъй като влошават качеството на семенната течност.

Стресът, липсата на сън и прекалената употреба на алкохол и никотин също влошават качеството на спермата.

Ако анализът на семенната течност е в нормални граници и физическият преглед не е показал някакви запушвания, се измерват нивата на хормоните тестостерон, LH, FSH и пролактин. Тестостеронът е основният мъжки хормон, който стимулира развитието на първичните и вторичните полови белези при мъжете и е необходим за производството на сперма. Производството на тестостерон се стимулира от хормонът LH, същият, който стимулира овулацията при жените . Докато развитието и узряването на сперматозоидите се стимулира от хормонът FSH, този, който стимулира развитието на фоликулите в яйчниците. Пролактинът е с неизвестна роля в мъжкото тяло за момента, но завишените му стойности са проблем за мъжката плодовитост.

При някои двойки, антиспермалните антитела може да са фактор за намалена оплодителна способност. Те могат да бъдат произвеждани от който и да е от двамата партньори. И в двата случая антителата ще атакуват сперматозоидите все едно те са опасни нашественици и ще ги унищожат преди да са достигнали яйцеклетката.

Мъжкият фактор се диагностицира по-лесно с методите на конвенционалната медицина, но често се лекува по-трудно. В случай на влошено качество или количество на сперматозоидите, някои промени в диетата и начинът на живот могат да са от полза. За това ще си поговорим в продължението на тази статия.

Източници:

1. The Infertility Cure, Randine Lewis, Ph.D.

2. Essentials of Human Anatomy&Physiology, Elaine N. Marieb, Suzanne M. Keller

3. Male Infertility Evaluation and Semen Analysis, The Turek Clinic, San Francisco

4. Checking Male Fertility

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия