Етерични масла

Етерични масла и репродуктивно здраве

 

Част II

Автор: Вера Попова

Фотокредит Annie Spratt from Unsplash

Лечебните свойства на етеричните масла са познати от хилядолетия. Съвремени проучвания доказват, че те са в състояние по един абсолютно природосъобразен начин да облекчат редица физически и психологически състояния – алергии, главоболие, гъбични инфекции, инфекции на дихателните и пикочо-половите пътища, храносмилателни разстройства, ставни и мускулни проблеми, имат изключително въздействие върху емоционалните ни състояния – депресии, страхови неврози, паник атаки и други, които пречат да откриваме радостта от живота. Те намират своето действие и при безплодие, облекчаване на симптоми на различни гинекологични състояния, като болезнен менструален цикъл или твърде обилна менструация и др.

Етеричните масла се извличат от различни части на растенията – листа, стебла, корени, цветове... Начинът, по който се добиват етеричните масла всъщност до голяма степен определя тяхното качество. Тук е мястото да кажа, че само високият клас етерични масла е в състояние да гарантира добри резултати. Етеричните масла добити чрез парна дестилация са с максимално добро качество. Най- простичко казано този метод на добиване се състои в преминаване на пара през резервоар с растения, на изхода на който при определено налягане се отделя водна пара обогатена с етерични масла, следва преминаването й през серпентина, където се кондензира. На края в специални казани за етерични масла се събира водата и етеричното масло, след това разликата във физичните свойства на водата и етеричните масла позволява те лесно да бъдат разделени.

Друг изключително важен момент, който гарантира качеството на едно етерично масло е произхода на суровината, която се използва за направата му. Изключително важно е растенията да са доставени от естевената им среда на растеж - географски ширини, местности, специфичен климат и почви. Ако отгледаме една билка в оранжерия на студен климат, в различна от естествените предпочитания на растението температура, атмосферно налягане, влага на въздуха, почва то със сигурност ще се различава като свойства от същото растение, което е отгледано при подходящи за естественото  му развитие среда. Следва моментът растенията от които се добиват етеричните масла да не са третирани с химикали, пестициди и други съставки, което ги прави вредни за употреба. Процесът на добиване на качествено етерично масло не е евтин, не очаквайте да получите изключителни резултати от етерични масла закупени от хипермаркета с гръмкия етикет „Спа терапия у дома“, „Домашен арома комплект“ и т. н. вклюмващи 6,10 или повече етерични масла на цена под 10 лв. Моят съвет към вас е изборът ви да не е повлиян от ниската цена, защото това често означава, че закупеното шишенце етерично масло съдържа синтетични или полусинтетични съставки или са разредени и с изключително ниска потентност, съответно неспособни да влияят по начина, който очакваме. Търсете етерични масла придобити чрез парна дестилация, от суровини събирани от типичните за тях райони на света, с гаранция за висока потентност и терапевтични свойства. Етеричните масла, на които аз съм се доверила са на американската компания doTERRA, която покрива всички изисквания за качество и потентност.

Има етерични масла, които не се препоръчват при хора с диабет, високо кръвно, по време на бременност или кърмене. Важно е преди да започнете употреба на етерични масла да се консултирате с медицинско лице особено, ако имате хронични или тежки заболявания, които изискват специално отношение.

Аз никога не съм била крайна във вярванията и убежденията си. Не съм крайна и по отношение на употребата и приложенията на етеричните масла и конвенционалната фармацефтика, медицина и нейното място в съвременото ни общество, но когато чуя в аптеката реплики от сорта „дайте ми нещо за стомах“ си давам сметка, че хората дори не се замислят, че лекарствата не са безвредни и е меко казано глупаво да се пият безотговорно и за най-дребни оплаквания. Защо всяко главоболие, стомашно неразположение, акне, хрема, кашлица, вирус, настинка, безсъние, депресия ни вкарва в аптеката с желанието да натъпчем телата си с поредната доза химични препарати, като и без това за нещастие ги приемаме с храна, напитки, замърсен въздух и почви. Не всяко неразположение изисква антибиотично лечение или включване на тежката химична артилерия. Добрата новина е, че все повече хора разбират това и далеч преди да си купят антибиотик в ампулка срещу разстройство опитват най-простичките и често далеч по-ефективни и щадящи организма ни природосъобразни методи. Няма причина да убиваме муха с гранатомет и да бутнем къщата, ако можем да я убием с най-обикновена палка за насекоми. Разбира се, когато сте с двустранна бронхопневмония никога не бих ви препоръчала да си включите дифузера с няколко капки мента и да чакате да се излекувате, но пък бих била категорична, че ако към конвенционалното лечение добавите и етерични масла, възстановяването на организма и отшумяването на симптомите ще настъпят далеч по-бързо.

Различните заболявания и неразположения често изискват и различен подход и приложение на етеричните масла. Еенциалните масла могат да се дифузират/вдишват, да се прилагат топично/върху кожата и да се приемат вътрешно. При етеричните масла, както и при хомеопатията има две школи, които имат разногласия относно вътрешния прием на етерични масла. Моят съвет е, ако едно етерично масло ви действа чрез вдишване или топично приложение да не бързате да го приемате вътрешно преди да се посъветвате с медицинско лице, което да вземе предвид общото ви състояние, хронични заболявания, прием на медикаменти, които биха намалили ефективността си, ако са комбинирани с етерични масла или обратно биха увеличили действието си, което респективно би се отразило по един или друг начин на здравословното ви състояние.

Възможните причини за безплодие са много и в търсене на основния проблем често двойките се сблъскват с много стрес, отрицателни емоции и дори депресия, но първопричината е ключова, за да се подбере най-правилният подход, който включва подходящ хранителен протокол, здравословен начин на живот, емоционална стабилност и двигателна активност, като голяма роля в успеха на подобно начинание биха имали етеричните масла. Често решението на сложните проблеми се крие в прости решения. Фитохормоните са съставки, които имитират нашите хормони и са начин да хармонизират хормоналния ни статус.Има много растения, известни като фитохормонални които са в състояние да стимулират или регулират хормоните в човешкото тяло. Други етерични масла помагат при емоционални състояния, които биха били причина за невъзможността да се зачене. Детокс терапиите с етерични масла също са изключително подходящ,  природосъобразен начин организмът да бъде пречистен от токсини, инфекции и подготвен за забременяване.

Подходящите етерични масла при инфертилитет:

-САЛВИЯ - подобрява функционирането на ендокринната система и балансира нивото на хормоните. Регулира нивата на естроген. Салвията е и афродизиак, което би било важно в моментите, когато удоволствието от секса е нарушено от „задължителното правене на бебе“. Това етерично масло подпомага освен женските, така и мъжките проблеми при зачеване.
 

-ДЖИНДЖИФИЛ - Това масло има противовъзпалителни и антиоксидантни преимущества. Той също така помага в храносмилателната система и подпомага здравословното кръвообращение и стомашно здраве.

-ГЕРАНИУМ/ЗДРАВЕЦ – балансира емоциите и балансира хормоните за увеличаване на плодородието. При жени с ендометриоза етеричното масло от Гераниум може да бъде особено полезно.

-МАТОЧИНА –  изполвзва се при истерия, силно нервно напрежение, шок, страхови състояния, безсъние, високо кръвно налягане, аритмия, нередовна и болезнена менструация, проблеми на менопаузата, гастритни нарушения, ревматизъм, психогенни дерматози.-

-КИПАРИС – афродизиак, при плачливост и нестабилна емоционалност

- БЕРГАМОТ - балансира емоциите, дава чувство на оптимизъм, повишава самооценката и любовта ни към себе си

-МАЩЕРКА – противовъзпалително, при стомашни проблеми

-ФЕНЕЛ – поддържа балансиран естроген, възстановява хормоналния баланс. Фенел е най-подходящ за прилагане през първата част на цикъла, за да регулирате менструацията и да подобри хормоналното функциониране.

-РИМСКА ЛАЙКА – изключителни противовъзпалителни свойства, при стрес, безсъние, нарушения в нивата на мелатонин, подобрява шансовете за зачеване

-ИЛАНГ ИЛАНГ – афродизиак, който същевремено отпуска тялото и спомага оплождането

-ЛАВАНДУЛА – намалява стреса, позволява на тялото и ума да се отпуснат, гарантира спокоен сън

-ТАМЯН – изключително етерично масло, което засилва действието на всички останали етерични масла, с които се комбинира, действа успокояващо на психиката, в комбинация със салвия стабилизира месечния цикъл

-ДЖИНДЖИФИЛ, САВЛИЯ, ИЛАНГ ИЛАНГ, ВЕТИВЕР, ГЕРАНИУМ И КЕДРОВО ДЪРВО са едни от най-често употребяваните и ефективни етерични масла при мъжките хормонални дисбаланси и проблеми с простатата.

При варикоцеле може да се включи и етерично масло от КИПАРИС. Отново ще напомня, че преглед при специалист е задължителен, защото степента на заболяванията често изискват и оперативна намеса.

Свойствата на етеричните масла подходящи при безплодие са разнообразни. Приложението им и подбора им зависят от причините за инфертилитета, които могат да варират от стрес, гъбични инфекции, заболявания на половата система, свръх токсичност на организма, хормонални нарушения и много други. Несериозно е да се препоръча една или друга комбинация на всички. Както и в конвенционалната медицина, така и при етеричните масла и всеки друг лечебен подход е от ключово значение поставянето на точна диагноза и работата с конкретен човек, конкретните му проблеми,  конкретни нужди и не на последно място предпочитенията му към съответни аромати. Случва се добрият детокс на организма с подходящи продукти и етерични масла да е достатъчен и да довете до изключително подобрение на емоционалното състояние и до успешно зачеване, но в други случаи това да не помогне и причината да е другаде, а действията на сляпо са гаранция за загуба на време, средства и допълнителен стрес при двойките. В интернет можете да намерите безброй комбинации препоръчани при инфертилитет и всяка една от тях ще е правилна, но много вероятно е нито една да не подходящата за вас.

При прекалено обилният цикъл със съсиреци или липсващ такъв отново най-важно е да бъде изяснена причината за подобни състояния. Грешка е да се действа върху симптомите, важно е да търсим причините за всяко едно състояние и да отстраняваме корена на проблема. Когато причината е ясна е лесно да се прецени, кое етерично масло би било подходящо. Все пак, етеричното масло с кръвоспиращ ефект при подобни състояния е Кипарис. В комбинация със сълвия и тамян – по 1 капка от трите масла, нанесени локално в областта на яйчниците през 2-3 часа бихте постигнали задоволителен резултат.

Етеричните масла, които повлияват болките свързани с месечния цикъл основно са Салвия и Тамян. Горещо препоръчвам на жените, които имат тежък и болезнен месечен цикъл ден преди да настъпи да се започне локално приложение върху корема ниско долу в областта на яйчниците 2-3 пъти дневно по 1 капка от тамян и салвия разредени с 2-3 капки базово масло. Ден преди да настъпи месечният ви цикъл приемът на магнезий също би облекчил неразположенията. Освен болките, често тези периоди са съпътствани от нервно изтощение и свръх емоционалност и тук е моментът да капнете 2-3 капки лавандула на плочките в банята и да си вземете душ. Изпарявайки се етеричното масло ще ви донесе комфорт и спокойствие.

Нека не забравяме, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и топичното приложение на етеричните масла не бива да бъде подценявано. Не всяко състояние изисква вътрешен прием, а когато това се наложи е редно да се вземат предвид конкретните състояния, заболявания, прием на лекарства и начин на живот преди да се пристъпи към вътрешен прием на етерични масла.

Факт е, че ние жените сме далеч по-емоционалната половина и често сме подложени на двойно по-голям стрес от мъжете, защото освен, че се грижим за домакинство, деца и семейни задължения се налага и да работим наравно с тях, а понякога и повече от тях. Колкото и да обичаме работата си и емействата си всички тези ангажименти са свързани със стрес, свръх напрежение и претоварване, което се отразява пагубно върху емоционалното ни състояние, хормонален баланс и здраве. Нека се грижим повече за себе си, да се обичаме и да знаем, че грижите, които полагаме за здравето си никога не са излишни и често са в основата не само на здравословния ни статус, а и на щастието ни, което също е важно, защото всяка щастлива жена отглежда щастливи деца и създава домашния уют, от който зависят и щастливите и хармонични отношения с нашите половинки.

Вера Попова

съпруга, майка, сертифициран ароматерапевт

Моята история >

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия