Етерични масла

Етерични масла и репродуктивно здраве

 

Част I

Автор: Healthy You

Фотокредит Brigitte Tohm from Pexels

 

Дайте ни малко повече обща информация за това как действат етеричните масла?

Човечеството познава ароматните свойства на растенията от хилядолетия. Маслата са натурални, летливи и ароматни молекули, които могат да бъдат открити в и извлечени от семена, кори, стъбла, корени, цветове и други части на растения.

В природата етеричните масла осигуряват защита на растенията срещу патогени и вредители и играят съществена роля в размножителния им процес като привличат полезните насекоми и птици или отблъскват врагове.

Етеричните масла се извличат от растенията по различни методи, най-често чрез парна дестилация или студено пресоване, и са около 50-70 пъти по-концентрирани от билките. Например 1 капка етерично масло от мента се равнява на 28-29 чаши чай от мента. Ето защо етеричните масла са много мощно природно средство за възстановяване и поддържане на здравето, но трябва да се използват разумно и внимателно.

Как работят етеричните масла

Техните молекули са толкова малки, че могат да проникнат през клетъчната стена, а някои от тях дори през кръвномозъчната бариера. Една от основните ползи на етеричните масла, която стои в основата на отличните и бързи терапевтични резултати при много проблеми, се дължи именно на способността на етеричните масла да преминават клетъчната стена и да подпомагат организма по-лесно да се справи с вирусите и бактериите, както и да се освободи от натрупаните токсини. И не само това, някои от маслата прекъсват комуникацията между бактериите и не им позволяват да се размножават, което е доказано клинично.

Този ефект се дължи на изключително малкия размер на молекулите на маслата и тяхната мастноразтворимост. Това ги различава от извлечените от ядки и други растения масла, чиито молекули са много по-големи и затова остават по повърхността на кожата по-дълго време. Когато етеричното масло бъде нанесено върху кожата, то преминава през нея и достига до клетките. Това се случва за около 20 минути след приложението им и продължава около 3-6 часа. Тези особености на маслата ги правят не само изключително безопасни при употреба, но и много ефективни в борбата с честите настинки, вирусни или бактериални заболявания, поради което често биват наричани с определението “натурален антибиотик”.

На практика огромна част от ароматните съставки на нашата храна, които й придават вкус и аромат, билките, подправките съдържат етерични масла. За нашите тела, тези ароматни съединения не са непознати, както химически синтезираните вещества и лекарства. Реално всеки ден ние практикуваме ароматерапия най-малкото, защото се храним, а етеричните масла са част от растенията. Това е важно, защото ни позволява да се погрижим за здравето си без да му вредим и без да използваме химически синтезирани субстанции, често с нежелани странични ефекти.

Има ли различни видове на извличане и съответно на употреба на маслата?

Да, етеричните масла се извличат по различен начин. Но не само методът на извличане е важен за тяхното качество. От съществено значение е как е отглеждано самото растение, на каква надморска височина, колко вода е поело, колко слънчева светлина, кога е набрано, колко време след обирането му е дестилирано, колко време е отнела дестилацията, дали е пръскано с препарати, торено, как е дестилирано, как е съхранявано, тествано ли е в независима лаборатория, потвърдени ли са неговите терапевтични качества и т.н.

Етеричните масла се употребяват основно по три начина – ароматно, локално и вътрешно.

Ароматно означава чрез вдишване, но най-често ароматната употреба се асоциира с използването на специален уред, наречен дифузер. Дифузерите са различни видове. Аз лично работя с и препоръчвам използването на ултразвукови дифузери, защото освен чисто терапевтичния ефект на етеричните масла, те имат още много ползи за здравето на цялото семейство.

Разбира се ароматната употреба може и да е просто вдишване от бутилката, капка масло в дланите и вдишването му от шепи, капка масло под възглавницата вечер, в аромагривна, аромамедальон и др.

За мен е изключително приятно, че срещам все повече работодатели, които оценяват ефекта на етеричните масла върху работоспособността на служителите си и заболеваемостта през зимния период. Те оборудват офисите си с дифузери за ароматерапия, вместо с ароматизатори със синтетични аромати, които считам за вредни. Силно се надявам някой ден в България ароматерапията да бъде толкова популярна и ползвана както по света – не само у дома, но и в детската градина, училище, на работното място, в колата, в лечебните заведения и т.н.

Локално означава върху кожата. Казахме, че при този начин на употреба етеричното масло трябва да се разреди подходящо с базово масло, както и да се съобрази концентрацията с възрастта, конкретното масло и желания ефект. Основните места, които може да намажете са стъпалата, гърба, плешките, гърдите без областта на сърцето, китките, зад ушите, тила, областта под пъпа, кръста и др.

Вътрешната употреба на етерични масла е много сериозно дискутиран въпрос. Редно е да се знае, че световната арома общност е раздвоена по този въпрос и има както привърженици, така и опоненти. Преди да вземете решение дали да употребявате етеричните масла по този начин, отделете време и се запознайте с аргументите и на двете страни. В практиката си срещам много хора, които ги използват по този начин, както и обратното, има и редица продукти в аптечната мрежа, които съдържат етерични масла, а както казахме етеричните масла са естествена част от нашата храна. Но винаги имайте предвид колко силно концентрирани са те, между 50-70 пъти по силни от билките. Аз лично препоръчвам този вид употреба на етеричните масла да бъде задължително консултиран от лекар.

Има ли странични ефекти, за какво трябва да внимаваме при закупуването и употребата на масла?

Много са факторите, които влияят на качеството на етеричните масла, затова не всички етерични масла са еднакви. Дори бих казала много малко са тези масла, които имат нужните качества и терапевтичен ефект върху здравето и трябва да сме изключително внимателни, когато избираме какво масло купуваме. Това че едно етерично масло има биосертификат, не винаги означава, че то има нужните терапевтични качества. Като ароматерапевт аз самата работя със сертифициран клас терапевтични етерични масла, които отговарят на посочените по-критерии.

На пазара обаче могат да се намерят много етерични масла, които са опасни, защото са примесени със синтетични съставки, пълнители, консерванти и др. вещества, които със сигурност не бихте желали да вдишате или да приложите върху кожата си. Предвид факта, че работя основно с бременни, кърмещи, бебета и деца, качеството на етеричното масло е от ключово значение за ефекта и безопасността им. Подробна информация как да избираме етерично масло и с кои масла работим ние, вижте тук.  

Закупувайте само етерични масла, които са сертифициран терапевтичен клас, които се предлагат в тъмно стъклено шише, на опаковката им е изписано на латински точното наименование на растението/ята, от които са извлечени и техния състав. Уверете се, че производителят спазва посочените по-горе критерии и произведените от него етерични масла имат сертификат от външна лаборатория. Имайте предвид, че тези масла са скъпи. Затова и често се разреждат с цел по-висока печалба.

По отношение на страничните ефекти, такива може да имаме на практика от всичко - от ядки, млечни храни, глутен, прерапати, лекарства и др.

Какви предпазни мерки е добре да взимаме?

На първо място да се уверите в качествата на етеричното масло, което ще ползвате като отделите време да проучите различните производители.

На второ място да спазвате винаги основното правило в ароматерапията – да тествате избраното етерично масло. Как? Като го разредите в необходимото съотношение с базово масло и го приложите локално на сгъвката на лакътя. Тествайте винаги по едно масло.

В случай, че инцидентно етерично масло попадне върху кожата ви или други части на тялото, намажете мястото с базово масло, например кокосово, бадемово, жожоба, гроздови семки няколко пъти. Маслата са мастроразтворими и миенето със сапун не е най-доброто решение, използвайте базово масло.

На трето място дори да сте ползвали безпроблемно дадено масло преди да забременеете, през този специален период организма на бременната става много по-чувствителен и е важно да увеличите разреждането, за да избегнете евентуална реакция. Обонянието на бременната жена също се изостря и променя. Възможно е вече да не ви допада ароматът на любимото ви масло и това е нормално. Попитайте вашия ароматерапевт с какво да го заместите.

Когато сте бременна, кърмите или сте в процедура по забременяване, винаги уведомявайте вашия лекуващ лекар за това, че възнамерявате да ползвате етерични масла. Не всички етерични масла да подходящи за бременни и кърмещи жени. Затова преди да ги използвате, консултирайте се с квалифициран ароматерапевт, който да ви помогне да изберете вашите масла и да ги ползвате безопасно при различни неразположения през този специален период за всяка жена.

Някои етерични масла имат силен затоплящ или охлаждащ ефект. Такива например са ригана, мащерката, канелата, ментата. Добре е да познавате тези масла и да използвате двойно по-ниска концентрация, когато ги употребявате.

Не на последно място мийте ръцете си след употреба на етерични масла и не ги използвайте в носа, ушите, очите и други чувствителни части на тялото.

До момента в работата ми не съм виждала реакция към самото етерично масло като масло. Но съм виждала реакции от неправилното му разреждане и използването на по-високи концентрации от необходимите. Затова е от изключителна важност бременните и родителите да знаят как правилно да използват маслата и да ги разреждат според възрастта и конкретния проблем.

На какъв принцип въздействат при различните начини на приложение – ароматерапия, масажи, компреси, вътрешна употреба?

До 20 секунди след като отворите бутилката и усетите аромата на етеричното масло, то е стигнало до вашия мозък. Той вече знае кое е това масло и то започва да ви въздейства като активира различни части на мозъка. Този ефект се дължи на това, че обонянието ни, посредством обонятелните луковици има директна връзка с мозъка.

До 2 минути след приложение на етеричното масло локално върху кожата под формата на масаж, компрес, вана например, то прониква през кожата. До 20 минути след това то може да бъде открито в кръвообращението.

Защо са за предпочитане пред конвенционалните лекарствени форми?

Както всички знаем по време на бременността и кърменето, жената не може да използва редица медикаменти, които иначе би ползвала например при главоболие или болка, при грип, настинка и други. Това е така, защото те не са тествани за употреба по време на бременност и употребата им крие различни по тежест рискове както за бременната или кърмеща жена, така и за бебето.

В същото време обаче етеричните масла са един естествен, натурален и ефективен начин жените да се справят с много от неразположенията по време на бременността и след това. Разбира се, спазвайки основните правила за безопасност. Важно е да се знае, че етеричните масла не са лекарства, макар често те да имат по-бърз и изцяло натурален ефект.

В какви случаи са подходящи различните методи на приложение – компреси, вани, вани на краката, ароматерапия с дифузер, масажи, вътрешна употреба?

Компресите са един изключително подценяван начин на употреба на етеричните масла. Предполагам, защото изисква време. В същото време това е метод с много добър и бърз ефект. Смяната на температурата чрез редуване на топло и студено на мястото на приложение е отличен метод за приложение на етеричните масла при възпаление и блокажи, за активиране на лимфния поток. Топлият компрес отпуска мускулите и разширява порите, докато студения стяга мускулите и свива порите. Редуването на компресите на всеки 5 минути за общо около 40-45 минути действа в дълбочина и има дрениращ и изтласкващ ефект. Това е отличен начин да подпомогнем тялото ни да се освободи от токсините чрез кожата.

Ваните са няколко вида и са подходящи за релакс, антистрес процедури, при проблеми със съня, при мускулна треска, при болка. Топлината отваря порите и маслата могат да проникнат през много по-голяма площ. Отворените пори обаче не действат само в едната посока. Чрез потенето тялото ни се освобождава от токсините. В същото време ваните, дори само на краката, с леко хладка вода и етерични масла значително облекчават отоците, болките в глезените, подуването и чувството за тежест в краката по време на бременността.

Употребата на етеричните масла в дифузер е най-безопасният метод за употребата им въобще. В същото време е изключително приятен и не изисква почти никаква предварителна подготовка. Препоръчвам този начин за употреба като първи избор при бременни, кърмещи жени, както и за бебета, които за пръв път използват етерични масла. Ефектът и ползите от този начин на приложение са безброй, но тук ще спомена някои от основните, свързани с бременността и бебетата. Отличен ефект наблюдаваме по отношение качеството и продължителността на съня както на майката, така и на бебето, при гадене, повръщане, стомашно-чревни проблеми, при депресивни състояния, стрес, напрежение, тревожност, страхове, главоболие, мигрена, честа промяна в настроението, трудности с фокусирането и паметта, при липса на енергия, отпадналост, преумора. Особено за тези жени, които са бременни през зимата или в преходните сезони имаме отличен ефект при запушен нос, хрема, настинки, кашлица от различен произход, секрети, синузит, ларингити, алергии. Това се дължи на ефекта на етеричните масла да подпомагат дишането, да прочистват дихателните пътища, и не на последно място силният им противовирусен и антибактериален ефект. Бих казала, че дифузерът е уред от първа необходимост за всяка бременна жена и за всеки дом, в която се очаква бебе, а и за всяко семейство.

По отношение на локалната употреба мога да кажа, че нейното основно предимство е нанасянето на етеричното масло точно на мястото на болката или там, където е проблема, точно в целта, там, където е необходимо. Това ни позволява много бързо да облекчим схващане, болка, ухапване, спазъм, кашлица, възпаление и много други състояния. В началото на 2018 г. се сертифицирах в прилагането на AromaTouch – патентована клинична техника за локално нанасяне на етеричните масла, която успешно прилагам и при бременни, и при деца. Тази техника е уникална и помага на тялото по естествен път да възвърне здравето си като го подпомага да се освободи от стреса и напрежението, подобрява имунитета, намалява болки и възпаления, раздвижва лимфната система и връща баланса. Ефектът й е изключителен и препоръчвам на всеки да я опита 1 път месечно за поддържане на здравето или 1 път седмично при проблем. Техниката се прилага на гърба и стъпалата и не изисква предварителна подготовка. Един ден от седмицата, обикновено сряда, съм отделила само за работа с хора с тази техника.

Има ли масла предназначени за вътрешна употреба? За какво трябва да внимаваме? За какво можем да ги използваме?

Да, има много етерични масла, които се използват в хранителната промишленост при производството на различни хранителни продукти и те определено са употребяват вътрешно J Но тук пак трябва да кажа, че в тези случаи дозата е най-важното. Нека дам един пример: натъркайте стъпалата си с разрязана скилидка чесън. След 20 минути дъхът ви вече ще има аромат на чесън. Ще намерите и различни продукти в аптечната мрежа, които съдържат етерични масла. Но те се вече предварително дозирани. Затова съветвам всеки, който желае да приема етеричните масла вътрешно да спазва указанията на опаковката и винаги да се консултира с лекаря си или с квалифициран ароматерапевт.

Кои масла помагат при депресивни състояния и как да ги прилагаме?

Депресивните състояния по време на бременността, а и след нея са често срещани. В същото време обаче жените често не получават необходимата помощ, все още това се смята за нещо нормално, докато не се стигне до физически проявления, едва ли не е срамно. За жените, които имат репродуктивни проблеми или са преживели загуба, това е изключително сериозно състояние и с тях трябва да се работи не само с етерични масла.

Но трябва да призная, че по отношение на емоциите и различните им проявления, ароматерапията има много силни оръжия и много бързи резултати.

Едни от най-добрите ми помощници в тази битка са цитрусовите масла – див портокал, лимон, лайм, мандарина, грейпфрут, бергамот, но и много други като иланг-иланг, лавандула, тамян, гераниум, жасмин, нероли, салвия. Има и някои ароматни комбинации като Balance, Elevation, Citrus Bliss, Motivate, Cheer, които са разкошни и лесни за употреба.

Приложението е на първо място в дифузер. За няколко минути те изпълват помещението с разкошния си аромат и не изискват никакъв ангажимент, освен да напълните уреда с вода, да накапете 4-5 капки етерично масло или комбинация в него и да го включите.

На второ място е локалното приложение. Подходящо разредени в базово масло, етеричните масла се нанасят на тила, китките, стъпалата или гърба. Не забравяйте да вдишате дълбоко от дланите си след като сте нанесли маслото. Техниката AromaTouch също е много подходяща в случаите на депресия.

Примерни комбинации при депресия

Смес 1

30 капки Грейпфрут

20 капки Див портокал

10 капки Спеърминт

 

Смес 2

20 капки Бергамот

10 капки Салвия

4 капки Иланг-Иланг

 

Смес 3

16 капки Див портокал

12 капки Иланг-Иланг

8 капки Петитгрейн

 

Смес 4

16 капки Гераниум

12 капки Лайм

10 капки Иланг-Иланг

 

Смес 5

20 капки Грейпфрут

20 капки Гераниум

10 капки Мандарина

 

Смес 6

15 капки Лавандула

15 капки Спеърминт

15 капки Лимон

 

Локално приложение - смесете посочените масла в чисто шише от тъмно стъкло в посочените пропорции. След това от готовата смес използвайте 3-5 капки в 10 мл. базово масло и нежно масажирайте гърба, стъпалата, тила.

Вана - използвайте до 6 капки в релаксираща и отпускаща вана.

Дифузер - използвайте до 6 капки в дифузер през деня или нощта, или когато имате нужда.

Други начини - използвайте 1-2 капки върху дланите си, зад ушите, на тила или върху кърпа и вдишайте дълбоко. Не докосвайте лицето!

Можете да използвате и само едно единствено масло.

 

Има ли комбинации от масла, които подпомагат фертилитета и кои са те? Имате ли практически опит с употребата на подобни комбинации?

Да, категорично има такива етерични масла и вече имам положителен опит с някои от тях. Чакам първото ми арома бебе от майка с репродуктивни проблеми след 2 месеца. Имам още няколко бебенца на майки, които използваха етерични масла през бременността си без да се имали проблем с фертилността, но имаха различни други проблеми като гестационен диабет, гадене, отоци, автоимунни заболявания, проблеми с кърменето и гърдите. Всички те имат здрави бебета и продължават да използват етеричните масла в своя дом и за семейството си.

Маслата, които подпомагат фертилитета са на първо място салвия (clary sage), кипарис, тамян, гераниум, мащерка, иланг-иланг, маточина, сандалово дърво, лимон. Конкретната комбинация, за която споменахме по-горе, и която доведе до успешна бременност след 2 миседа е от тамян, мащерка и салвия. Блендът се нанасяше в областта под пъпа поне 3 пъти дневно с лек масаж. Бременността настъпи 2 месеца след началото на терапията. Майката използваше и добавки като мака и спирулина. Щом бременността беше потвърдена, терапията приключи. Чакаме бебето да се появи съвсем скоро.

Когато знаем причината за репродуктивния проблем, моята работа е една идея по-лесна. Знаейки проблема, можем много по-фокусирано да работим и да предложим схема на приложение на етеричните масла. В случаите на неустановена причина за репродуктивния проблем, използваме етеричните масла, които условно наричаме адаптогенни. Те имат способността да се адаптират в зависимост от състоянието на организма и неговите нужди. Тези „умни“ масла са уникални, защото могат да оказват едновременно противоположни свойства като стимулиране и релаксация и се адаптират към конкретните нужди на организма. Използването на тези масла има много добри резултати, когато говорим  за хормонални дисбаланси, при които едни жлези могат да не функционират оптимално, докато други са свръхпродуктивни. Адаптогенните етерични масла са способни да балансират работата на жлезите, без да създават по-нататъшен дисбаланс. Използването им в комбинации допълва лечебните им свойства. В случая описан по-горе използвахме комбинация от три умни масла – тамян, салвия и мащерка.

Темата за фертилитета е необятна, причините могат да са хиляди. Всеки случай е различен, но надеждата за дете е това, което обединява всички. Успешни случаи като този ми дават сили и мотивация. Разбира се вълшебно хапче и вълшебна комбинация няма, но докато я има надеждата, всяко усилие си струва.

Кои масла биха повлияли мъжки стерилитет причинен от:

  • варикоцеле,

  • от проблеми с простатата,

  • от хормонален дисбаланс?

Етеричните масла при мъжки стерилитет са салвия, тамян, гераниум, босилек, мащерка, гераниум, канела, пачули, кедрово дърво. При проблеми с простатата лавандула, кипарис, гераниум, чаено дърво, мащерка, лайка, лимон. При варикоцеле гераниум, лайка римска, кипарис.

Обикновено комбинацията от масла се прилага в областта под пъпа, както и отзад в областта на кръста.

Кои състояния и проблеми, свързани с женския фертилитет се влияят най-ефективно от употребата на етерични масла?

Темата наистина е необятна, както и причините за женския фертилитет. Но при състояния като стрес, хормонални проблеми, нарушена чревна микрофлора, възпаления, проблеми с цикъла, поликистозни яйчници, автоимунни състояния се наблюдава много добър и бърз ефект.

Кои масла биха повлияли хормонален дисбаланс при жените? Как да ги използваме – вътрешно или външно?

При кисти – гераниум, кипарис, хвойна, розмарин, маточина, лимон, босилек, пачули, кедрово дърво

Примерен бленд при кисти

40 капки Гераниум

20 капки Кипарис

15 капки Хвойна

10 капки Босилек

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в абдоминалната област от зоната под гърдите до ниско долу в областта на яйчниците, както и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

При поликистозни яйчници СПКЯ – салвия, гераниум, хвойна, лайка, лавандула, мирта, лимон

Примерен бленд при СПКЯ – 1

20 капки Салвия

20 капки Мирта

15 капки Гераниум

6 капки Лавандула

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в абдоминалната област от зоната под гърдите до ниско долу в областта на яйчниците, както и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Примерен бленд при СПКЯ – 2

20 капки Гераниум

20 капки Лимон

10 капки Салвия

6 капки Хвойна

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област от зоната под гърдите до ниско долу в областта на яйчниците, както и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

За балансиране на хормоните и при ПМС – салвия, гераниум, лавандула, фенел, мента, цитруси – грейпфрут, бергамот, босилек, жасмин, майорана, хвойна, иланг-иланг

Примерен бленд при гняв, нервност, тревожност ПМС

10 капки Бергамот

10 капки Гераниум

10 капки Салвия

Смесете маслата и ги добавете съм 30 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в областта на слънчевия сплит и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Примерен бленд при подуване ПМС

 

15 капки Хвойна

15 капки Лимон

10 капки Гераниум

6 капки Кипарис

4 капки Черен пипер

4 капки Кориандър семена

4 капки Мента

Смесете маслата и ги добавете съм 30 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в областта на слънчевия сплит и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

При менопауза – кипарис, лавандула, лайка, салвия, босилек, гераниум, розмарин, мащерка, жасмин, бергамот, кориандър, сандалово дърво, мента.

При задръжка на течности по време на менопауза – хвойна, кедрово дърво, кипарис, розмарин, лимон, див портокал, кориандър

Примерна комбинация при задръжка на течности

30 капки Лимон

10 капки Хвойна

10 капки Мента

10 капки Кориандър

Смесете маслата в посочената пропорция и ги добавете към 60 мл. базово масло. Прилагайте в абдоминалната област и на кръста ниско долу в лумбалната зона.

При горещи вълни по време на менопауза – кипарис, гераниум, лайка римска, салвия, мента, розмарин, лимон

Примерна комбинация при горещи вълни

20 капки Салвия

12 капки Гераниум

12 капки Лимон

8 капки Спеърминт/5 капки Кориандър

4 капки Кипарис

4 капки Мента

Смесете маслата в посочената пропорция и ги добавете към 60 мл. базово масло. Прилагайте в абдоминалната област и на кръста ниско долу в лумбалната зона.

При ендометриоза – босилек, салвия, майорана, гераниум, безсмъртниче, лайка, роза, хвойна, лавандула, кипарис, бергамот, карамфил, мента, кардамон

Седящи вани (топла и студена)

25 капки Гераниум

15 капки Салвия

10 капки Кипарис

10 капки Безсмъртниче

10 капки Роза

6 капки Карамфил

Смесете маслата в тъмно стъклено шише. Добавете 5 капки в топлата вана и стойте в нея 2 минути, след това се преместете в хладната вана, в която добавете 2 капки розово масло. Редувайте всяка вана поне 3 пъти. Водата трябва да е до линията на  талията ви. Ако това не е възможно, максимално близо до тази линия.

Примерна комбинация при ендометриоза

20 капки Гераниум

20 капки Салвия

15 капки Лавандула

10 капки Босилек

5 капки Лайка/Кипарис

Смесете посочените масла и ги добавете в 60 мл. базово масло. Масажирайте 2 пъти дневно абдоминалната област. Ако месечният ви цикъл протича изключително тежко, можете да добавите етеричните масла в 30 мл. базово масло и да приложите 3 пъти дневно по време на месечния цикъл.

Всички посочени тук рецепти са примерни. Конкретните масла, които да се използват, зависят не само от проблема, но и от състоянието на човека, за когото са предназначени, начина му на живот, хранене, двигателна активност, сън, работа, навици, други заболявания и т.н. Колкото и да ми се иска да кажа ето една универсална рецепта, мисля, че няма такава, защото всеки човек е различен и реагира различно.

Кои масла биха повлияли обилен или липсващ цикъл или цикъл с много съсирeци?

 

При менорагия (обилна или продължителна менструация) – кипарис, гераниум, салвия, лайка, цитруси, лавандула

Примерна комбинация при менорагия 1

20 капки Гераниум

15 капки Кипарис

10 капки Салвия

10 капки Лайка

6 капки Лимон

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Примерна комбинация при менорагия 2

 

20 капки Гераниум

20 капки Кипарис

10 капки Лавандула

10 капки Лайка

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

 

При аменорея (липса на менструация) – босилек, салвия, мента, розмарин, хвойна, майорана, лайка, гераниум, кипарис, майорана, жасмин

Примерна комбинация при аменорея

30 капки Лайка

20 капки Гераниум

10 капки Салвия

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона минимум 2 седмици.

При нередовна менструация – мента, розмарин, лайка, салвия, фенел, лавандула, роза

Кои масла могат да се използват при менструални болки? Как да ги прилагаме – компреси, вани, вани на краката, дифузер, масажи?

 

При дисменорея (болезнена менструация) – салвия, тамян, гераниум, лавандула, роза, кипарис, мента, майорана, лайка, босилек, розмарин, мащерка, черен пипер, джинджифил, безсмъртниче

Кое масло да изберете зависи от причината за спазмите. Ако имате някои от тези масла, можете да опитате с 1-2 капки етерично масло и 10 капки базово масло в дланите си. Сместта приложете директно върху областта под пъпа и яйчниците, както и отзад на кръста. Повторете след 30 минути, ако ефектът не е достатъчен.

Може да опитате и тези комбинации.

За болки по време на целия цикъл

20 капки Лавандула

10 капки Мента

10 капки Кипарис

10 капки Майорана

10 капки Салвия

Смесете етеричните масла в стъклено шишенце. След това използвайте 3-5 капки в 5 мл. базово масло и нанесете в абдоминалната област и на кръста ниско долу. Или добавете етеричните масла в 60 мл. базово масло и го носете с вас в дамската ви чанта. Започнете 5-7 дни преди датата на вашия цикъл.

 

За спазми по време на цикъл

20 капки Майорана

20 капки Кипарис

10 капки Гераниум

10 капки Салвия

6 капки Джинджифил

Смесете етеричните масла в стъклено шишенце. След това използвайте 3-5 капки в 5 мл. базово масло или добавете етеричните масла в 60 мл. базово масло и нанесете в абдоминалната област и на кръста ниско долу. Започнете 5 дни преди датата на вашия цикъл и продължете докато има нужда.

 

Възможно ли е компреси с рициново масло да повлияят благоприятно сраствания в малкия таз, запушване на маточните тръби, кисти, ендометриозни огнища? Каква схема е добре да се използва? Кога е безопасно и възможно ли е да има нежелани последствия?

Нямам опит с използването на рициново масло.

Даниела Сечкова

съпруга, майка, сертифициран ароматерапевт и лектор

Моята история >

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия