Дишай...

Видео-практика за жизненост, фокус и непоклатимост

Автор - текст: Ваня Стойчева

Водещ: Ирена-Соумя Деви

Дишай...

 

Този древен санскритски символ изобразява първото нещо, което правим, когато дойдем на този свят и последното, което правим, преди да  го напуснем. Дъхът е живот. Той движи енергията, дава ни здраве, активира съпротивителните ни сили. Чрез активното осъзнато дишане, не само насищаме кръвта си с повече кислород. Този кислород след това помага да се пренесат всички хранителни вещества от червата към клетките. Помага за образуването на нови червени кръвни телца. Активира белите кръвни клетки, които са първата защитна линия на организма, независимо дали по отношение на външни вредители или на собствените ни клетки, които са спрели да изпълняват правилно своите функции и са се разнесли на нетипични места, като раковите или ендометриалните клетки. 

Според йога има три вида интелигентност, които поддържат здравето ни – интелигентността на пъпа, интелигентноста на сърцето и интелигентноста на третото око, където се намира и епифизата - жлезата, която отговаря за производството на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който синхронизира циклите на будуване и сън с дневната светлина и балансира ритъма на телата ни спрямо годишните сезони. Също така се смята, че координира половите хормони, особено при жените и подтиска функцията на репродуктивната система (най-вече яйчниците), докато тялото се развие напълно.

 

При много от нас интелигентноста на пъпа е напълно приспана, поради заседналия начин на живот, който водим и огромния процент от време, което прекарваме седнали на стол. Раздвижването, в областа на таза е минимално, дишането ни е повърхностно и това води след себе си редица проблеми особено при жените – менструални, болки, нередовен цикъл, репродуктивни проблеми, ендометриоза.

 

Създалата се извънредна ситуация за много хора води до още по сериозно обездвижване, особено, когато в ежедневието ни няма отделено време за целенасочено движение, дишане и осъзнаване. Предлагам ви едно видео с практика за пробуждане на вътрешния войн, който всеки от нас носи в себе си  и от който всеки има огромна нужда в този момент. Чрез осъзнато дишане, съчетано с активно движение и звукова вибрация, както и разтягащи пози ще раздвижите енергията в цялото тяло, ще обърнете поглед навътре и ще откриете неизчерпаемия ресурс, който всеки от нас носи. Практика за култивиране на безстрашие, решителност, фокус и непоклатимост. За засилване на жизнеността, отдадеността и ентусиазма, с които да се изправим пред всичко, с което животът ни срещне.

 

Практиката води моята йога-учителка Ирена - Соумя Деви, която промени представата ми за здравето, научи ме какво е баланс и как се постига вътрешно спокойствие.

  

Можете да пренесете практиката и в ежедневния си ритуал за грижа за себе си. Тя ще се отрази благотворно, както на репродуктивната ви система, така и на цялостното ви здравословно състояние, на единството от ум и тяло. Подарете си това време за себе си, за да можете да имате ресурса, да се погрижите и за другите около вас. Ненапразно в самолета съветват да сложим кислородната маска първо на себе си. 

Можете да последвате Ирена на 

YouTube: Ирена - Соумя Деви 

FB: Kriya Yoga with Irena - Soumya Devi

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия