Допълнителни изследвания

6 важни изследвания, в търсене на отговора на въпроса "Защо бебето се бави?"

Автор: Ваня Стойчева

 

 

 

Независимо дали имате диагностицирана причина за безплодие или не, ето 6 важни изследвания, които е добре да направите, за да решите загадката защо бебето не идва:

 • MTFR мутация

 • Витамин Д

 • Желязо

 • Хранителни непоносимости

 • Вагинални възпаления

 • Хламидия

В последно време пред кабинетите на гинеколози и специалисти по безплодие е пълно с двойки, които се опитват да разберат защо при тях бременност просто не настъпва след година, две, три и повече опити. Някои от двойките получават диагноза намален яйчников резерв, поликистоза, влошено качество на спермата, влошено качество на яйцеклетките. Някои дори си тръгват от кабинета с противоречивата диагноза „неизяснен стерилитет“, която от една страна ги радва, защото няма очевиден медицински проблем, но от друга ги хвърля в отчаяние, защото медицината не може да отговори на въпросът, който най-силно ги вълнува в момента: „Защо не се получава?“.

1. MTFR мутация или 10-methylenetetrahydrofolate reductase

MTFR е ген, който отговаря за трансформацията на фолиевата киселина до усвоима от тялото форма – метилирана форма. Много лекари вече изписват директно метилирана форма на фолиева киселина на жените, които правят опити за забременяване или вече са бременни. Това е добра предпазна мярка, защото се оказва, че по статистика между 40 и 60% от жените са носители на този ген. Това означава, че голяма част от жените не усвояват добавката от фолиева киселина, която приемат, като е възможно да не усвояват от 35 до 70% от нея. MTFR генът също така се свързва с повишен риск от повтарящи се спонтанни аборти, прееклампсия, безплодие, Синдром на Даун.

Независимо дали вашият гинеколог е препоръчал метилирана форма на фолиева киселина или не, е добре да си направите самото генетично изследване. От една страна по този начин ще сте сигурна и ще знаете дали и в каква степен усвоявате В витамините. От друга страна, заедно с тази мутация обикновено се тестват и три други гена, които са в пакет тромбофилия. Ако сте носител на някой от другите гени е добре да обсъдите медикаментозна профилактика по време на бременността, за да се избегнат рисковете за вас и за бебето.

Скоро ще ви дадем и някои съвети как да коригирате диетата си, за да подпомогнете организма си, ако сте носител на MTFR генa. Повече относно самата MTFR мутация можете да прочетете на сайта на Маги Пашова тук, а също така и тук. А повече за В витамините може да прочетете в тази статия на Надя Петрова

2. Витамин Д

Ниските нива на витамин Д могат да доведат до безплодие, както при жените, така и при мъжете. Дефицит на този витамин може да е отговорен за

 • спонтанни аборти, 

 • поликистоза,

 • хормонален дисбаланс и

 • проблеми с щитовидната жлеза,

 • проблеми с усвояването на калция,

 • влошен имунитет.

 

Функционално, витамин Д може да се разглежда като хормон. Той се произвежда в една част на тялото – кожата, под въздействието на слънчевите лъчи и се освобождава в кръвта, за да повлияе на други тъкани.

В днешното ни общество, животът тече основно на закрито – работим в офиси, придвижваме се с автомобили или градски транспорт или “още по-добре” с метро под луминесцентни лампи, обядваме набързо в офиса, на крак или в някое заведение. Взимайки предвид всичко това, не би трябвало да ни изненадва, че 50 до 90% от хората са с дефицит на „слънчевия“ Д витамин.

Повече относно този витамин може да прочетете в статията на Надя Петрова – Практикум: Всичко за витамин Д

 

3. Желязо

Дефицитът на желязо се свързва с:

 

 • безплодие,

 • спонтанни аборти,

 • раждане преди термин,

 • следродилна депресия и

 • ниско тегло на новороденото.

Тук правя уточнението, че за да решите да вземете желязо във формата на добавка, трябва първо да си направите кръвен тест, който е добре да се комбинира с тест на витамин В12. Дефицит, на което и да е от двете води до анемия. Анемия породена от дефицит на В12 може да се маскира с повишен прием на фолиева киселина, което е изключително опасно. Добре е витамините от В групата да се взимат в комплект.

Правя уточнението по повод добавка от желязо, защото претоварването на организма с този минерал може да има също толкова лоши последици, както и дефицитът му. Човешкият организъм няма механизъм, за да се освободи от излишното желязо и това може да доведе до токсичност, особено при мъжете. При жените нуждите от желязо по начало са завишени, заради кръвозагубата по време на месечния цикъл.

 

4. Хранителни непоносимости

Скритите хранителни алергии или непоносимости създават в тялото състояние на непрекъснато възпаление, което може да навреди на способността ви да заченете и да износите здраво бебе. Също така те допринасят за състояния като хипотироидизъм и ендометриоза, които сами по себе си влошават репродуктивните функции на организма.

Проблемът при този тип алергии е, че има силна взаимовръзка алергия/зависимост. Ако се колебаете дали имате непоносимост към дадени храни, обърнете внимание на тези, които ви привличат най-силно и консумирате ежедневно. Изключете ги напълно от менюто си поне за три седмици и след това започнете да ги връщате една по една, като оставяте интервал от 24 до 48 часа между всяка следваща храна. Следете за реакции. Това може да са освен физически неразположения, като газове, запек, киселини, обрив по кожата, също така и психо-емоционални, като раздразнителност, депресия, липса на желание за действие. Ако предпочитате, можете да си направите и тест за хранителни непоносимости, който ще ви каже кои храни е добре да намалите или избягвате напълно.

5. Вагинални възпаления

Вагинална бактериоза, гъбички или друга полово предавана инфекция може да направи невъзможно оцеляването на спермата, достатъчно дълго за да се придвижи и да оплоди освободената яйцеклетка. За да отхвърлите вероятността за наличие на инфекция е добре да си правите периодично микробиологично изследване, защото някои от инфекциите могат да протичат напълно безсимптомно.

Ако се установи наличие на инфекция, вашият гинеколог ще ви назначи антибиотично лечение, много вероятно в комбинация с антигъбично такова. Важно е през курса на лечение да преминат и двамата партньори, защото ако се лекува само жената, при последващ полов контакт е силно вероятно проблема да се завърне, дори и без да разберете. Също така от особено значение е да се погрижите за чревната и вагиналната микрофлора с пробиотици и вагинални таблетки с лакто-бактерии, защото добрите бактерии в организма ви също биват унищожени по време на антибиотично лечение.

6. Хламидия

Хламидиите са една от често срещаните причини за безплодие, която, при това, може да протича безсимптомно. Добре е да си пуснете това допълнително изследване, тъй като то не се включва в стандартната микробиология. Ако тази инфекция се остави не лекувана, тя може да се разпространи и по други репродуктивни органи, като матката и фалопиевите тръби и може да причини сраствания, запушвания и други проблеми.

Лечението се провежда подобно на описаното в предходната точка и за него важат същите забележки:

 • лечението и на двамата партньори, както и

 • последващо тестване също на двамата и

 • грижата за чревната и вагиналната микрофлора.

Това са допълнителните изследвания, които е добре да направите, независимо дали имате установена причина за безплодие или не. В следващата статия ще поговорим малко повече за диагнозата „Неизяснен стерилитет“, както и как можем да си помогнем сами.

 

Източници:

Heidi Brockmyre - Have You Done These Important Tests

Staying Healthy with Nutrition, rev: The Complete Guide to Diet and Nutritional Medicine by Elson M. Haas and Buck Levin

Маги Пашова - MTHFR: Защо е важно да знаете значението на този ген, ако планирате да ставате родители

Маги Пашова – Тайният език на гените

Надя Петрова – Защо В витамините са толкова важни и как да си ги набавяме

Надя Петрова – Практикум: Всичко за витемин Д

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия