10 важни въпроса, които да зададете към вашия репродуктивен специалист

Автор: Мария Георгиева

 

Напоследък често се говори за силата на това да бъдеш информиран, особено в репродуктивен план и най-вече за разбунването на облаците около безплодието и разбирането на медицинската терминология.

Посещението при репродуктивен специалист е важна стъпка от вашият път към мечтаното бебе и едно такова действие е съпътствано от много емоции и притеснение. Обикновено носите в себе си много страх, тъга, тревожност и дори гняв, таени с месеци и години. И все пак, въпреки трудностите по пътя, сте се решили и на тази стъпка и имате куража да действате. В такъв момент често забравяме да зададем важни въпроси или дори да попитаме за неща, които предварително сме си решили. Търсите отговори, които могат да ви уплашат. Особено пък когато не сте съвсем сигурни какъв точно въпрос да зададете отвъд най-нормалния въпрос: как можем да имаме детето, за което мечтаем?

За да успокоите емоциите и за да имате знанието, че сте на прав път, за най-организираните и подредени хора, обобщихме 10 важни въпроса, които да зададете на вашият репродуктивен специалист. Не е нужно да задавате всички тези въпроси на първата си среща с него, но е добре да ги имате предвид по време на процеса, който ви предстои.

  1. Ако причината за моето безплодие не е изяснена, какви допълнителни изследвания могат да бъдат направени за да се елиминират възможните причини?

Много често причините за безплодие остават неизяснени за много дълъг период от време. Дали заради лошо стечение на обстоятелства, неправилни тестове и изследвания, невъзможност на лекаря да прецени обективното ви състояние и т.н., този процес може да е много дълъг и изморителен. Добрата новина е, че с времето медицината напредна много в тази посока и в момента има много добра диагностика, както и добри специлисти, които могат да ви помогнат. Обикновено причината не е само една, а са комплекс от фактори, което може да означава среща освен с гинеколог, но и с генетик, ендокринолог, имунулог и др. На първо време е важно да търсите гинеколог, който специализира в репродуктивната медицина. Той може ясно да прецени и мъжкият фактор в една ситуация, освен проблемите в чисто женския репродуктивен аспект. Ако се елиминират проблемите с репродуктивния ви апарат, следват прегледи при други специалисти, които имат също отношение към зачеването. На пръв поглед това може да изглежда изключително изтощително – преглед след преглед при различни специалисти, които на всичкото отгоре може и да се намират в различни части на града, но това е необходима стъпка, ако сте решени да откриете вашата истина.

  2. Ако знам причината за безплодието ми, може ли това състояние да се влоши с времето или пък да се подобри, ако взимам конкретни мерки за това?

Някои диагнози, като ендометриоза или намален яйчников резерв изискват незабавно действие, защото имат тенденцията да се влошават с времето. Ако имате такава диагноза, не губете време, а начертайте план за справяне в период от половин до една година. Важно е да изговорите с вашият репродуктивен специалист стъпките, които предстоят и да настоявате за ясен план, който да следвате.

Ако имате физиологичен проблем, като например запушени фалопиеви тръби или пък генетично състояние, причиняващо безплодие, е възможно да имате нужда от хирургична намеса или специфично лечение, преди да стартирате ин-витро процедури.

Ако пък се борите с хормонален дисбаланс или имате автоимунно заболяване, можете да повлияете на тези състояния, взимайки определени добавки, които подпомагат тялото ви.

Повече за изследванията, които е редно да направите, когато бебето се бави, можете да прочетете тук 

   3. От каква процедедура бихте препоръчали да се започне и защо?

В зависимост от състоянието ви, лекраят ви може да препоръча да стартирате от процедура, която е по-малко инвазивна и лека, както и чисто финансово по-достъпна. Обикновено репродуктивните специалисти имат протокол, който следват за всяко едно състояние. Не е нужно винаги да се започва директно с ин-витро процедура, а е възможно да бъде препоръчана инсеминация или дори фоликулометрия за 2-3 месеца, за да се оцени обективното състояние. Това е решение, което трябва да бъде взето на база индивидуална преценка на лекаря според изследванията ви, възръстта ви, както и финансовата ви ситуация. Знаейки какво да очаквате и разбирайки причините зад всеки избор ще ви помогне да се чувствате спокойни и в контрол на процеса.

   4. Каква е вашата успеваемост в лечението на пациенти като мен?

Успевамеостта на ин-витро клиниките много често е трудна за дешифриране, защото зависи изключително много от възръстта на пациентите и от конкретните диагнози. За да може да се измери подобен показател и той да бъде релевантен към дадена ситуация е добре да можете да сравнявате ябълки с ябълки. Затова попитайте вашият лекар за процентът жени с успешни бременности и родени бебета, които специфично съвпадат с вашия профил и диагноза.

   5. Какви са страничните ефекти и рисковете на процедурите, за които трябва да бъда подготвена?

Лечението на репродуктивни проблеми и самите манипулации могат да бъдат изтощителни и от физическа и емоционална гледна точка.  Някои от пациентите преминават през целият процес с минимален дискофморт, но е много важно да бъдете напълно информирани за възможните странични реакции. Това е ценно не само от гледна точка на вашето здраве, но и ще ви позволи да планирате по-добре отсъствието си от работа, да бъдете по-наблюдателни за появата на различна симптоматика и ще ви даде възможност да се погрижите за себе си по правилния начин.

 

   6. Колко опита са препоръчителни да бъдат направени от конкретна процедура преди да се продължи с нещо различно?

В света на асистираните репродуктивните методи може да бъде много несигурно и объркващо. Важно е да имате план и ясни граници до къде можете да стигнете и как се движите във времето. Това ще ви позволи да се приземявате във време, когато емоциите и хормоните ви бушуват. Вашият репродуктивен лекар трябва да ви помогне в процеса на решение от колко опита имате реално нужда и как можете да продължите напред.

  7. Ако дадено лечение се окаже неуспешно, какво е следващото, което трябва да се има предвид?

Имайки ясен план на къде вървите, ако нещата не се случват добре за вас особено в началото може да бъде спасяващо за вашия разсъдък и успокояване на емоциите, защото в тези моменти човек се чувства в задъдена улица и има нужда от опора. Ако инсеминацията не работи, можете да опитате ин-витро на спонтанен цикъл. Ако пък вашият първи ин-витро опит на спонтанен цикъл е неуспешен, можете да преминете към следваща стъпка – стимулирано ин-витро. Имате много опции, с които трябва да се предварително запознати – от ICSI до генетично тестване и донорска яйцеклетка. Помолете лекарят ви да начератае хипотетичен план на стъпките, които ви очакват.

   8. Има ли нещо конкретно, с което мога да си помогна и да подобря шансовете си за зачеване преди, по време и след процедурите?

Това е може би един от най-важните въпроси, на който не винаги получаваме ясен отговор, тъй като лекарите не са свикнали да дават съвети, свързани с хранене, добавки, спорт и др. подобни похвати. Все пак има специалисти, които имат поглед върху подобни съпътстващи средства и този въпрос винаги е уместен. Нормално е да си задавате въпроси дали има нещо във ваш контрол, което може да направи разлика – от начина на живот до алтернативни терапии като акупунктура и хомеопатия напр.

Повече за тези съпътстващи методи можете да прочетете в секция алтернативев подход. 

 

   9. Колко струва всеки цикъл на лечение и какво е включено в него?

 

Този въпрос е много съществен и е важна стъпка от планирането на лечението ви, затова се опитайте да получите възможно най-реалистична картина на предстоящите ви разходи. Разберете какви тестове, процедури, лекарства и др. са включени в плана за лечение – за кои се плаща фиксирано, кои са плаващите разходи и за какво е възможно да доплатите ако се наложи.  Много често се налага да се доплаща за допълнителни тестове и лекарства, особено при стимулирано ин-витро.

10. Има ли опция да заплатя част от разходите или пълната сума за лечение с помощта на здравната каса, допълнително здравно осигуряване (ако имате такова) или чрез Фондът за Асистирана Репродукция?

Разходите по лечение на безплодие и последващите манипулации могат да бъдат също толкова изтощителни и във финансов план. Много често при хирургична намеса и болничен престой можете да се възползвате от здравната каса, като получите направление за хоспитализация от вашето GP. Ако имате допълнително здравно осигуряване с до-болнична и болнична помощ, проверете какво точно включва вашия пакет и какви разходи могат да бъдат покрити от фонда. По отношение на финансирането от Фондът за Асистирана Репродукция (ФАР), можете да научите повече тук

Проверете с вашият лекар и клиниката, в която той оперира какви са начините за финансиране чрез ФАР, тъй като процедурите могат да бъдат различни.

Източници:

Southern Californian Reproductive Center - https://www.scrcivf.com/

Център за Асистирана Репродукция - http://www.car-bg.org/finance.htm

© 2018 by Vanya Stoycheva&Marya Georgieva | Общи условия